Trossamfund maner til kamp for klimaet

KLIMA – Religiøse repræsentanter fra en bred vifte af trosretninger går sammen ind i klimakampen.

Pave Frans har markeret sig stærkt i klima-debatten. Foto: Anna Marie-Mercy Leicht Madsen

For første gang på dansk jord går religiøse repræsentanter fra en bred vifte af trosretninger nu sammen i klimakampen.

Det sker, når repræsentanter for de danske trossamfund klokken 16.30 i dag mødes til debat i Politikens Hus i København. Her skal de diskutere, hvilket ansvar de kan og bør tage på sig for at beskytte kloden mod menneskeskabte klimaforandringer.

De anglikanske biskopper var de første til at opfordre kirken til et totalt stop for investering i ’sort energi’, olie, gas og kul. Herefter udsendte Paven i Rom et længere hyrdebrev, hvori han indtrængende opfordrede os til at reflektere over vores forbrug og vores måde at leve på.

Derefter appellerede en række muslimske ledere til større klimaambitioner. Også Dalai Lama er sammen med en række buddhistiske talspersoner gået ind i debatten.

Danske præster og biskopper
Flere danske biskopper og mange præster har opfordret til at tage klimaforandringerne alvorligt, og forbindelse med klimatopmødet i Paris i november-december 2015 skrev flere end 1,8 mio. mennesker under på et krav om handling, som en række religiøse aktører, blandt andre Folkekirkens Nødhjælp, under ledelse af ACT Alliance, afleverede til FNs klimachef Christiana Figueres og den franske præsident, Francois Hollande.

- Som ansvarlige mennesker har vi en forpligtelse til at handle, så der bliver tålelige livsvilkår for kommende generationer. Det betyder ikke mindst, at vi skal standse de igangværende klimaforandringer, siger biskop Peter Fischer Møller, Roskilde Stift.

Kan vi bare se på?
Debatten begynder klokken 16.30 og varer to timer. Deltagerne kan høre oplæg fra biskop Peter Fischer Møller, Roskilde, den katolske pastor Daniel Nørgaard, den muslimske imam Abdul Wahid Pedersen, samt overrabbiner Jair Melchior. Også Isam B. fra bandet Outlandish samt digter og sanger Janne Mark medvirker. Ordstyrer er generalsekretær Birgitte Qvist-Sørensen, Folkekirkens Nødhjælp.

Mødet lægger op til debat om, hvorvidt man som troende mennesker bare kan se på, når den globale opvarmning skaber større og større udfordringer for verdens fattigste – og på sigt også for danskerne. Samtidig vil repræsentanter fra de dansk trossamfund forsøge at give et svar på, hvilken handling, vi bør gribe til.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: