Ti millioner plastiklåg bliver til nye mælkekasser

RESSOURCER – En genbrugs-kampagne for brugte plastiklåg fra yoghurtlåg- og mælkekartoner runder nu 10 millioner indsamlede låg. Det udløser en halv million kroner til velgørende formål.

Emil og Sabrina fra Peder Lykke skolen i København, som har reddet mange mælke- og yoghurtlåg fra at ende på forbrændingen.

På lidt over to år har engagerede og miljøbevidste danskere samlet 10 millioner mælke- og yoghurtåg, som er sendt til genanvendelse i stedet for at ende på forbrændingen.

Det imponerende resultat har udløst en halv million kroner til godgørende formål.

Det er alt lige fra familier, børnehaver, dagplejer, skoler til virksomheder og spejder- og sportsgrupper, som fortsætter med at engagere sig for at give lågene nyt liv, fortæller miljøvirksomheden TerreCycle.

I april 2013 tog Arla Harmonie hul på et samarbejde med TerraCycle. Samarbejdet blev til som led i en proces med at gøre alt Arlas emballage genanvendeligt senest i 2020 og for at tilbyde forbrugerne en grønnere løsning i deres daglige forbrug.

Låg bliver til mælkekasser
Via GLS bliver de indsamlede mælke- og yoghurtlåg sendt portofrit til Aage Vesterggard Larsen i Mariager, som er nordens største regenereringsfabrik for plast.

Her bliver lågene oparbejdet på en sådan måde, at de bliver omdannet til en ny genanvendelig råvare. Som tak for indsamlernes indsendte låg donerer Arla Harmonie fem øre per affaldsenhed, som indsamlerne kan donere til velgørenhed. Målet er at lave mælkekasser ud af de indsamlede låg.

- Brug Låget kampagnen har været en stor succes, hvilket de over 10 millioner indsamlede låg beviser med meget stor tydelighedsiger Maja Møller, CSR-ansvarlig i Arla Danmark.

- Styrken i kampagnen er, at den engagerer forbrugerne meget bredt, og giver fornemmelsen af, at alle kan yde deres bidrag. Børn og unge kan langt bedre relatere til genbrug, når de kan se mælkelågene blive til de ikoniske grønne mælkekasser, forklarer hun.

Affald er ressourcer: De mange plastiklåg bliver til nye mælkekasser.

Affald er en ressource
Der eksisterer indtil nu 200 lokale indsamlingspladser over hele Danmark. Mange af de personer som administrerer de lokale indsamlingspladser har hjulpet godt til med at aktivere lokalområdet.

- Det er en håndgribelig måde at give folk forståelse for at affald kan omdannes til en ressource og gavne i det lange løb, da alt for mange ressourcer bogstavelig talt går op i røg i dag, siger Charlotte Mogensen, kommunikationsansvarlig hos TerraCycle.

Takket være dedikerede indsamlere , er Brug Låget blevet en stor succes. Arla Harmonie og TerraCycle håber, at så mange som muligt benytter sig af denne genanvendelsesmulighed, så endnu flere milioner mælke- og yoghurtlåg kan reddes fra forbrændingen og få nyt liv i form af mælkekasser.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: