Thorning: Vi får et grønnere Danmark

Helle Thorning-Schmidt på vej til pressemøde med den radikale Margrethe Vestager og SF's Annette Vilhelmsen lige i hælene. / Foto: Colourbox

ÅBNINGSTALE – Vi skifter sort kul ud med grønne vindmøller og begrænser brugen af sprøjtemidler, så vi fortsat har rent drikkevand direkte fra hanen. Det gør vi for at efterlade et Danmark, hvor natur og miljø er i bedre stand end det, vi selv fik i arv, sagde Helle Thorning-Schmidt i sin tale, da Folketinget i dag åbnede.

Vores affald er en ressource, sagde statsministeren i sin åbningstale.

- Det Danmark, vi efterlader til vores børn og børnebørn, skal være i en bedre stand end det, vi selv fik i arv.

- Det er regeringens princip, når det gælder økonomi. Når det gælder vores solidariske fællesskab. Og naturligvis også, når det gælder vores natur og miljø.

- Derfor skifter vi sort kul ud med grønne vindmøller. Derfor begrænser vi brugen af sprøjtemidler, så vi fortsat har rent drikkevand direkte fra hanen.

Sådan lød det, da Helle Thorning-Schmidt i dag holdt sin åbningstale i Folketinget.

Vi skal være mere grønne, og vi skal være bedre til at udnytte ressourcerne. Det gælder også vores affald.

Affald er en ressource
- Derfor bruger vi vores affald til at producere el til vores virksomheder og varme til vores huse. Gennem de seneste 20-30 år er Danmark blevet blandt de bedste i verden til at brænde affald og få energi ud af det, sagde statsministeren.

- Men måske er vi blevet lidt for dygtige til at brænde det hele af?

- Hver dansker – barn som voksen – smider hver uge omkring otte kilo affald ud. Og ud af de otte kilo brænder vi næsten seks et halvt kilo. Kun halvandet kilo bliver brugt igen på en ny måde.

- Det er en god idé at brænde det affald, som brænder let, og hvor der ikke er oplagte muligheder for genanvendelse: Mælkekartoner og køkkenrulle for eksempel.

- Men det er mindre oplagt, at vi skal brænde kartoffelskræller og salatrester, der ikke er særligt brændbare. Og som kan udnyttes bedre, hvis de blev puttet i biogasanlæg sammen med gylle fra svin og kvæg.

- Vi skal i endnu højere grad tænke på affald som en ressource, der skal bruges. Ikke et problem, der skal fjernes.

Meget af maden ryger i skraldespanden
Vi skal også blive bedre til at udnytte madrester og smide mindre ud.

- Hvert år smider vi 670.000 ton madaffald ud, og det bliver brændt. Hvis vi i stedet for putter det i biogasanlæg, så får vi el til tusindvis af boliger. Vi får et renere miljø. Og vi er beredt til en fremtid, hvor busser og biler kører på biogas.

- Regeringen vil sætte et ambitiøst mål for, at vi skal genanvende langt mere af husholdningernes affald end i dag, bebudede Helle Thorning-Schmidt.

- Det kan blive lidt bøvlet hjemme i køkkenet og nede ved skraldespandene. Vi skal lige have det lært. Vi skal vænne os til det. Ligesom vi har vænnet os til at smide aviser i en container for sig, glas og flasker for sig og batterier for sig.

- Men det er snusfornuft. Vi finder praktiske og jordnære løsninger på højtflyvende udfordringer.

- Er det ikke sådan et Danmark, vi gerne vil have?

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: