Teknologi sætter sig tungere på energieksporten

ENERGI – Vindmøller, kedler og anden teknologi udgør nu mere end dobbelt så meget som eksporten af råstoffer.

Middelgrunden i Øresund. Alene i år har DONG Energy indvidet to store havvindmølleparker i Storbritannien og Tyskland, og flere er på vej. Foto: FN

Vindmøller, kedler, kraftværksteknologi med mere dominerer i stadig større grad dansk energieksport og udgør nu mere end dobbelt så meget som eksporten af råstoffer.

Det skriver bladet ENERGI i kølvandet på nye tal for eksporten af olie/gas, der faldt 9,3 milliarder kroner i 2015 til 34,4 milliarder kroner. Omvendt forventer Dansk Energi i 2015 en omtrent uændret teknologieksport på cirka 73 milliarder kroner.

- Værdien af dansk olie- og gaseksport falder kraftigt i disse år. Vi kan dog samtidig se, at landene omkring Nordsøen udbygger med havvind. Og generelt trækker eksporten af energiteknologi den anden vej, og holder dermed en solid bund under de samlede danske eksportrater på energiområdet, siger chefkonsulent i Dansk Energi Rasmus Tengvad til ENERGI.

Ny rekord for havvind
Havvind i Europa slog ifølge en ny statistik fra den europæiske vindorganisation EWEA rekord med 3000 MW ny kapacitet i 2015. Og når man zoomer ind på især Tysklands og Storbritanniens andele af Nordsøen, er der meget mere i støbeskeen.

Havvind står også centralt i DONG Energys nyligt offentliggjorte årsregnskab for 2015. Her har den danske energikoncern klippet snore på to store nye havvindmølleparker i Storbritannien og Tyskland, mens bestyrelsen har besluttet at investere i de britiske havvindmølleparker, Race Bank og Walney Extension.

EU-Kommissionen anslår, at mellem fire og 12 procent af EU’s elforbrug i 2030 kan dækkes af vindkraft fra Nordsøen. Og 3Fs grønne tænketank anslår samlet set ekstra eksportindtægter på 15 milliarder kroner årligt i 2020 og hertil 7.000 job.

Mere energiteknologi
Når globale analysehuse kigger i krystalkuglerne, er det meget få, der spår, at olieprisen vil kravle opad fra sit aktuelle, rekordlave leje. Til gengæld spås eksporten af energiteknologi at stige de kommende år.

- Når man dykker ned i det Internationale Energiagenturs scenarie-analyser, peger de på, at vedvarende energi og energieffektive løsninger vil spire i øget omfang globalt. Samtidig giver resultatet på COP21 også en forsigtig optimisme om, at der vil være efterspørgsel på de danske kompetencer. Men vi skal også være bevidste om, at konkurrencen om at levere teknologierne og løsningerne intensiveres, siger Rasmus Tengvad til ENERGI.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: