Sprøjtegift truer børns hjerneudvikling

SPRØJTEGIFT – Kemiske insektgifte kan skade børns hjerneudvikling, siger forsker, der har målt høje niveauer af giftrester i danske børns urin.

Børnene i undersøgelsen var ikke mere udsat for sprøjtegifte i dagligdagen end andre danske børn. Foto: Colourbox

Børn i Danmark optager rester af sprøjtegifte i så store mængder, at det kan måles i deres urin.

Det viser en ny undersøgelse af 177 børn, som ph.d. og lektor i miljømedicin ved Syddansk Universitet Helle Raun Andersen har gennemført, skriver Politiken.

99 procent af børnene havde spor efter én eller flere af de problematiske insektgifte kaldet organofosfater i urinen.

- Det er bekymrende, at vi kan måle et så højt indhold i børnenes urin, siger Helle Raun Andersen til Politiken.

- Vi ved, at organofosfater påvirker et stof, som styrer hjernecellernes vækst, hvordan de forbinder sig, og hvordan de kommunikerer med hinanden, siger Helle Raun Andersen.

Forskerne: Veldokumenteret
Forskere betragter det som veldokumenteret, at insektgiftene er skadelige for hjernens udvikling. En af dem er professor Philippe Grandjean, som er tilknyttet både Syddansk Universitet og Harvard University i USA og er en af verdens førende forskere i miljømedicin.

- Flere undersøgelser viser, at menneskers hjerner kan blive påvirket af de her giftstoffer. Især i fostertilstanden via moderen, men også når børn udsættes for skadelige insektgifte. Vi risikerer at ødelægge de kommende generationers hjernekapacitet, siger Philippe Grandjean til Politiken.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: