Sidste chance for forslag til Danmarks Naturkanon

NATUR – I dag søndag er der deadline for at være med til at pege på Danmarks vigtigste og mest enestående naturperler. Den natur, vi holder allermest af, fordi den betyder noget helt særligt for os.

Aarhus Å slynger sig igennem Jeksendalen sydvest for Aarhus. Inden længe vil skoven ved Pinds Mølle lyse i smukke efterårsfarver som på billedet. Foto: Ulla Skovsbøl

- Regeringen vil have en Naturkanon, jeg sidder i juryen, og i dag er sidste mulighed for at fortælle os, hvilke naturskatte der er de vigtigste og mest fantastiske for Danmark, skriver Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening, i et opslag på facebook.

- Skynd dig at send dit bud og læs mere om hvordan du kan gøre, opfordrer hun.

Det er Naturstyrelsen, som koordinerer projektet med at udpege de 15 vigtigste naturskatte i Danmark. Men vi kan alle give vores besyv med. Til og med søndag 23 september kan du således indstille et eller flere naturområder, der står dit hjerte nær. I skrivende stund er der indsendt 1566 forslag.

Det seneste er Gedser Odde. I begrundelsen hedder det: »Danmarks og Skandinaviens sydligste punkt. Smukt og vildt sted, hvor Østersøen slår mod hinanden ved spidsen af Falster. Her findes der masser af rav og fossiler. Levn fra 2. Verdenskrig og Koldkrigen mod øst.«

Danmarks kommende naturkanon vil foreligge i sin endelige form i løbet af efteråret.

30 bedste forslag nomineres af jury
I de kommende dage og uger nomineres de 30 bedste forslag af en jury bestående af otte naturformidlere og eksperter. Det er også juryen, der endeligt udpeger de 15 naturskatte.

- Jeg er enormt glad for at være en del af juryen og er sikker på, at det bliver en spændende, men også svær proces at udvælge de vigtigste naturskatte. Vi har jo så meget særlig natur i Danmark, siger Maria Reumert Gjerding.

Kriterierne for, at et naturområde kan udpeges til Danmarks Naturkanon er blandt andet, at naturen skal være smuk og særlig. Desuden skal den have en væsentlig biologisk, geologisk eller landskabelig værdi. Derudover skal der være offentlig adgang til den pågældende natur.

Og netop disse kriterier er gennemgående i Danmarks Naturfredningsforenings arbejde for naturen. Især arbejder foreningen på at sikre, at unik natur af særlig høj værdi bevares og er tilgængelig for alle danskere.

Indsend forslag her

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: