Sex på Nationalmuseet

Nationalmuseets nye rundvisningstilbud i oktober og november inviterer dig i seng med historien. Her nærbillede af sengetøj i paradesengen, Lundager. (Kopiomhæng af rødblomstret IKEAstof.) Billedet er taget på Frilandsmuseet i 2007. Foto: Anker Tiedemann/Nationalmuseet

SEX – Var de første kondomer virkelig lavet af fåretarm? Hvordan flirtede man i 1700-tallet, og hvad var et ‘nattefrieri’. Nationalmuseet klæder danmarkshistorien af til skindet og inviterer dig med ind under lagnerne helt tilbage til 1600-tallets bondesamfund.

I de kolde efterårsmåneder inviterer Nationalmuseet dig helt ind på huden af historien. Fra søndag 19. oktober og hver søndag i resten af oktober og november kan du nemlig få en rundvisning på museet, der klæder danmarkshistorien af til skindet og inviterer dig med ind under lagnerne.

Her kan du høre om sex og sanselighed siden 1660, om kønssygdomme og kærlighed, prævention og abort. Seksualiteten havde nemlig ikke ligefrem nemme kår i en tid, hvor de ti bud satte rammen for livet fra vugge til død. Men kærlighed og lyst har det med at finde vej…

Tilbage til 1600-tallets bondesamfund
Rundvisningen tager dig med helt tilbage til 1600-tallets bondesamfund, hvor ægteskab var et arbejdsfællesskab, og klassiske kærlighedsgaver ikke ligefrem var roser og chokolade. Men selvom sex egentlig var forbeholdt ægteskabet, kunne man godt se fornuften i at ‘testkøre kareten, før man købte den’ – og det var her de ikke helt så dydige nattefrierier kom ind i billedet. Dem hører du mere om.

I de højere samfundslag var ægteskaber ofte arrangerede, og en 40-årig gom med en brud på 16 var ikke ualmindeligt. Det var også i de kredse, at man opfandt et helt særligt flirte-sprog med hemmelige koder, der signalerede ‘quickie i køkkenet?’ eller ‘du kan godt glemme det’ til herren i den anden ende af lokalet. Hvordan det foregik, fortæller rundvisningen mere om. Kønssygdomme var også heftigt i omløb i de år, men der var måde at skjule selv slemme syfilis-sår på.

Strikket menstruationsbind
1800-tallet tøjlede seksualiteten godt og grundigt efter 1700-tallets fritsvævende bryster, og selv undertøjet var så tækkeligt, at det dækkede det meste af kvindens krop – med en enkelt åbning ved skridtet. På den måde kunne en kvinde sagtens føde ni børn uden nogensinde at have vist et bart bryst til sin mand.

Graviditet blev set som kvindens ansvar, og abortmetoderne var temmelig alternative – og til tider livsfarlige. På den måde viser rundvisningen, at historien om sex i høj grad også er historien om kvindens frigørelse og ret til at have en seksualitet.

Derfor kommer rundvisningen også forbi kvindesagsforkæmper Thit Jensens revolutionerende pamfletter om kvinder og forplantning, skiftet fra strikkede menstruationsbind til handy Tampax, p-pillens opfindelse og Anne Linnets genopdagelse af 1700-tallets altædende erotik i Marquis de Sade i 1980’erne. God tur!

Værd at vide om sex-rundvisninger i Danmarkshistorier 1660-2000 på Nationalmuseet

  • Tid: Første sex-rundvisning er søndag den 19. oktober kl 14.00-15.00. Derefter hver søndag i oktober og november.
  • Pris: 50,- for voksne. 40,- for studerende/pensionister.
  • Tilmelding: På dagen ved personligt fremmøde i Informationen.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: