Selleri og svampe svinger godt sammen

MAD – Efter de lækre påskefrokoster kan nogle måske trænge til lidt hverdagsmad igen. Jeg synes dog slet ikke, at hverdagsmad skal være kedelig – tværtimod. Faktisk består livet hovedsagelig af hverdage. Så prøv denne nemme lækre ret med selleri og svampe i flødesovs.

Knoldselleri er en fantastisk velsmagende grønsag. Det er en af de grovere rodfrugter, som kan anvendes i masser af opskrifter. Foto: Kirsten Skaarup

Af Kirsten Skaarup, forfatter

Sellerien hører til de grovere rodfrugter, og der er meget billig mad og masser af velsmag i sådan en knold.

Da jeg var barn, kendte jeg kun boller i selleri. Det var slet ikke sjovt. Senere fik jeg smag for selleribøf, og nu har jeg efterhånden udviklet mange opskrifter med den anvendelige knold: selleri-mad der smager skønt, og roden kan også spises rå som i den franske sellerisalat, som jeg er helt vild med.

Sellerien svulmer bogstavelig talt af gode smagsoplevelser, hvis den parres med de rigtige ingredienser. Her er det løg, svampe, tofu og rosmarin. Og rundt om det hele smyger sig en lækker flødesovs. Ingen dårlig løsning på en enkel hverdagsmiddag, skulle jeg mene.

Bevarer smagen når den bliver bagt
Jeg har bagt sellerien i ovnen. Det betyder, at den bevarer sin sellerismag i modsætning til hvis den koges. Så bliver den lidt kedelig og vandet. Jeg har afprøvet metoden med at saltbage selleri, men det gav en totalt oversaltet selleri, så jeg anbefaler, at du blot pakker sellerien i folie og bager den.

Det er tofu, der leverer proteinerne. Hvis du ikke er til tofu så vælg kogte kikærter, linser, kidneybønner, edamamebønner eller andre bønner i stedet for.

Bagt selleri og svampe i flødesovs

  • 1 selleri, ca. 3/4 kg
  • 200 g løg
  • 4 fed hvidløg
  • 2 spsk kokos- eller olivenolie
  • 250 g kejserhatte eller andre svampe
  • 2 1/2 dl plantefløde (soja-, kokos- etc.)
  • ca. 2 dl grøntsagsbouillon
  • 2 spsk citronsaft
  • 200 g tofu, gerne røget eller marineret
  • 2 spsk fintsnittet rosmarin
  • 2 spsk hakkede kapers
  • persille og/eller timian

Sådan gør du

Vask sellerien helt ren. Skær den i to dele og pak dem ind i stanniol. Sæt stykkerne på en bageplade og bag sellerien i en 200 grader varm ovn ca. 1 time. Stik i sellerien med en kniv efter 40 minutter, for at mærke, hvor mør den er. Sellerien skal ikke være for blød.

Hvis du synes, det er for energikrævende at bage sellerien i ovnen, kan du i stedet skære sellerien i store terninger og dampe dem på en grøntsagsrist.

Skær imens løgene i både og hak hvidløgene. Svits dem i olien, til løgene er gyldne. Skær svampene i skiver og kom dem på panden. Svits svampene til de er let gyldne.

Hæld bouillon og fløde på panden. Bring det i kog og tilsæt citronsaften.

Skær tofuen i terninger og tilsæt dem.

Skræl den bagte selleri og skær den i skiver og derefter i store trekanter.

Bland sellerien i retten og tilsæt rosmarin og kapers.

Smag til med citronsaft, salt, peber og evt. et nip sukker.

Servér retten drysset med lidt mere fintsnittet rosmarin, hakket persille og evt. timian.

Servér en salat med ris, bønner eller quinoa til selleriretten.

 

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: