Sådan får vi styr på vores elektronikskrot

KLIMA & MILJØ – Flexbuy har opskriften på, hvordan vi kan undgå, at gamle telefoner, computere og andet elektronikskrot hober sig op derhjemme og på lossepladsen. Vi skal leje i stedet for at købe.

Andreas Henning har fundet opskriften på, hvordan vi minimerer bunkerne af elektronikskrot. Foto: Peter Mosko

Kan man have den nyeste elektronik og skifte det ud ofte, hvis man også gerne vil være klimavenlig? Hvis man spørger Andreas Henning, er svaret ja.

- Det er jo spild af elektronik, og klimaet kan slet ikke følge med, siger Andreas Henning

Han henviser til, at vi i Danmark årligt smider 81.000 ton elektronik ud. Gamle iPads, telefoner og computere for bare at nævne toppen af den elektroniske affaldsbunke, der bare hober sig op i stedet for at blive genbrugt.

Selv har han haft 20 telefoner de seneste 14 år. Andreas Henning er elektroniknørd i hver en celle. Men han er også bevidst om miljøet.

- Jeg synes grundlæggende livet er for kort til kun at gå og drømme om alle de elektroniske ting, man gerne vil have. Men samtidig har vi også et ansvar over for vores planet. Og jeg ved godt, at særligt elektronik har det med at havne i vores private elektronikkirkegårde hjemme i skufferne og på landets lossepladser. Og dét gav mig ideen til Flexbuy, fortæller han.

Frihed til at have nyt grej
Konceptet hos firmaet er enkelt. I stedet for at punge tusindvis af kroner ud for at købe nyt, når telefonen eller computeren skal skiftes ud, så lejer du det. Når du bliver træt af det og vil have nyt, så skifter du det bare ud.

- Jeg vil gerne gøre op med den her finansieringstanke med lån, bindinger og gebyrer, hvor man skal betale i op til fem år, når man køber telefoner, computere og tablets. Jeg vil gerne give folk mere frihed til at have det nyeste, fortæller Andreas Henning, der startede firmaet op sidste sommer.

Og selvom firmaet er nyt, er iværksætteriet ikke. Andreas Henning er uddannet civilingeniør i produktudvikling. Og han har altid vidst, at hans hverdag skulle handle om »noget med teknik«.

I barndomshjemmet bladrede han hver weekend troligt og minutiøst aviserne Gul&Gratis og Den blå Avis igennem for at se, om der var noget teknik, han kunne reparere og sælge videre. Sådan startede det.

I Løvens Hule
For tre år siden var han så med i DR-programmet Løvens Hule med sit første firma. Han gik derfra med to investorer i ryggen, 300.000 på lommen og erfaringer, han ikke ville have været foruden. Firmaet, han var i Løvens Hule med, lever stadig i bedste velgående, og samarbejder med hans nye firma Flexbuy.

- Når produkterne kommer retur fra leasing, bliver de renset og klargjort af mit første firma, som så sælger det videre til nye kunder. Det kan vi kun gøre, fordi elektronik er blevet bedre i dag end for 10 år siden. Og det betyder, at levetiden har udviklet sig helt vildt i forhold til kvaliteten, forklarer Andreas Henning.

På den måde får det nyt liv og bliver genbrugt i stedet for bare at havne i skuffen. Men målet er at gøre forretningen endnu grønnere.

Vi leaser biler og streamer musik
- Om et halv år skulle vi gerne være klar med en cyklus. Målet er, at det samme produkt skal ud til flere, før det bliver solgt. Så kan kunderne selv vælge, om de vil leje et produkt, der har været lejet ud før, eller et helt ny, fortæller han.

Andreas Henning tror, danskerne er klar til at lease deres elektronik, og mener, konceptet falder godt i tråd med vores nye vaner.

- Vi er de seneste år blevet vant til at lease biler og streame musik. Vi bliver altså mere og mere vant til, at vi ikke nødvendigvis skal købe noget for altid, men at vi har det her og nu. Når vi har brug for det, siger Andreas Henning.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: