Roskilde-festival kan spise økologisk

ØKOLOGI – Økologien har holdt sit indtog på Roskilde Festival, som åbner i dag. Syv madboder kan i år skilte med økologiske spisemærker, som garanti for, at en stor del af råvarerne er økologisk dyrket uden sprøjtegift, kunstgødning og GMO.

Syv madboder på årets rockfestival i Roskilde kan i år skilte med det økologiske spisemærke.

I dag åbner dørene til dette års Roskilde Festival, hvor der vil være masser af økologi til festivalgængerne. For første gang vil syv madboder kunne smykke sig med Det Økologiske Spisemærke i guld, sølv og bronze, som dokumenterer, hvor stor en del af maden, der er økologisk.

Det er for nyligt blevet muligt at anvende Det Økologiske Spisemærke til midlertidige boder på events som festivaler og markeder. Og det har syv af madboderne på årets Roskilde Festival benyttet sig af.

Statskontrolleret anerkendelse
Boderne har alle fået tilladelse til at skilte med økologiske spisemærker, der dokumenterer hvor stor en del af maden, der er økologisk, hvilket tidligere har været forbeholdt permanente spisesteder som kantiner og restauranter. Festivalens deltagere vil derfor kunne møde spisemærket på bodernes facader.

- Det er virkeligt positivt, at boderne på Roskilde Festival nu kan få en statskontrolleret anerkendelse for deres arbejde med økologi. Det er med til at synliggøre økologien overfor festivalgæsterne, som har mulighed for at navigere efter mærkerne, siger projektleder i Økologisk Landsforening, Dorthe Kloppenborg, der vejleder spisesteder i omlægning til økologi.

Hun påpeger, at der stilles strenge krav til ansøgerne om de midlertidige spisemærker og roser boderne for at have gjort den indsats, det kræver.

Dokumentationen på plads
Vurderingen af, om midlertidige boder kan godkendes til spisemærket, foregår blandt andet ud fra en forudgående beregning af menuen, økologisk egenkontrol i boden og en efterfølgende dokumentation på baggrund af de indkøbte varer.

- Der er arbejdet intenst op til festivalen med at få godkendt madboderne, og jeg tror, der er mulighed for mange flere økologicertificerede madboder på fremtidens festivaler, siger projektleder hos Fødevarestyrelsen, Robert Lind, og påpeger, at Fødevarestyrelsen også vil føre kontrol med boderne undervejs på festivalen, så der ikke gås på kompromis med økologiens troværdighed.

Roskilde Festival har været sparringspartner for Fødevarestyrelsen i udviklingen af Det Økologiske Spisemærke til events. Desuden har Roskilde Festival gjort det til en målsætning for festival 2013, at alle festivalens mad- og drikkeboder anvender minimum 30 procent økologiske råvarer.

Roskilde-boder med Det Økologiske Spisemærke:

GULD (90-100 % økologi)

  • Københavns Madhus
  • Milk&Shake

SØLV (60-90 % økologi)

  • Burger in a hole

BRONZE (30-60 % økologi)

  • Mammas Corner
  • Meyers Madhus
  • Mummbai

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: