Regnedrengene spænder ben for grøn omstilling

MILJØ – Fire tidligere miljø- og klimaminstre fortæller, at Finansministeriet i mere end et årti har stået i vejen for langsigtede og bæredygtige grønne løsninger.

Connie Hedegaard: Der er meget fokus på, hvordan tallene ser ud på næste års finanslov. Men hvis du kunne tvinge noget mere langsigtet tænkning ind på det grønne område, så var vi bedre stillet som samfund.

Finansministeriet er en barriere for grøn omstilling. Det er meldingen fra fire tidligere klima- og miljøministre, skriver Dagbladet Information. Samstemmende fortæller de, at de ofte blev modarbejdet, når de fremlagde politiske initiativer.

- Nogle gange fornemmede jeg, at der var en opfattelse i Finansministeriet af, at man lige så godt kunne hælde penge i kloakken som at satse på grøn omstilling, siger Martin Lidegaard, der var klima- og energiminister for De Radikale fra 2011 til 2014.

Ifølge Ida Auken, der tidligere var SF’er og miljøminister fra 2011 til 2014, har Finansministeriet den »rygmarvsreaktion«, at klima og miljø er dyrt og besværligt.

- Som minister oplevede man tit, at man ikke skulle kæmpe mod oppositionen, men for at slippe igennem et nåleøje i en regering styret af Finansministeriet. Og det tror jeg, at alle grønne ministre har oplevet de seneste mange år, siger hun til Information.

Med deres kritik bekræfter de tidligere grønne ministre, at Finansministeriet fungerer som en slags overdommere i det parlamentariske system med deres regnemodeller, som har svært ved at håndtere gevinster, som ikke kan opgøres i kroner og ører.

Connie Hedegaard: Grønne gevinster overses
Ida Auken og Martin Lidegaard står ikke alene med budskabet. Ifølge konservative Connie Hedegaard, der først var miljøminister (2004-2007) og som siden blev klima- og energiminister (2007-2009), mens den nuværende statsminister Lars Løkke Rasmussen var finansminister, var det et tilbagevendende problem, at sidegevinsterne ved den grønne omstilling blev overset.

- Der er et issue med måden, man tænker eller ikke tænker klima ind i de store politiske udspil på, og det tror jeg stadig, der er, siger Connie Hedegaard, der i dag er bestyrelsesformand for Berlingske Media og tænketanken Concito.

- Der er meget fokus på, hvordan tallene ser ud på næste års finanslov. Men hvis du kunne tvinge noget mere langsigtet tænkning ind på det grønne område, så var vi bedre stillet som samfund, siger hun.

Obligatorisk klima-kursus for økonomer
Kirsten Brosbøl, der afløste Auken som miljøminister i 2014 og sad på posten frem til 2015, er helt på linje med Hedegaard. Hun mener ikke, at Finansministeriet tager højde for de samfundsøkonomiske gevinster, der kan være, når man for eksempel investerer i renere luft.

- Og det er ærgerligt. For så bliver diskussionen en anden: Som hvor vi skal tage de her penge fra for at få råd til grønne tiltag, siger Kirsten Brosbøl til Information.

Tidligere finansminister Bjarne Corydon kalder kritikken »uberettiget  og letbenet«. Også nuværende finansminister Kristian Jensen afviser overfor avisen kritikken.

- Det er simpelthen for langt ude, at regnedrenge (læs: finansministre) konstant blokerer for grøn omstilling. Måske de skulle sendes på et obligatorisk kursus i konsekvenserne af klimaforandringerne, foreslår Jon Burgwald fra Greenpeace.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: