Politiet fjerner Greenpeace-aktivister

Den norske regering har forpligtet sig til ikke at tillade olieboringer nær den arktiske iskant. Greenpeace vil derfor have den norske miljøminister til at inddrage Statoils tilladelse: Foto: Greenpeace

AKTION – Efter 48 timer fjernede norsk politi natten til torsdag de sidste syv Greenpeace-aktivister fra Statoils omstridte olieboreplatform Transocean Spitsbergen i Barentshavet.

Aktivisterne gik ombord på platformen mandag 27. maj kl. 05 og har siden protesteret mod Statoils planer om at foretage den nordligste olieboring nogensinde i den norske del af Arktis nær det fredede naturreservat omkring Bjørneøen.

Aktivisterne er fra Danmark, Finland, Norge, Filippinene og Sverige. Blandt dem er danske Christian Uhlenfeldt og finske Sini Saarela. Sidstnævnte tilbragte over to måneder i russisk fængsel efter en aktion mod en anden arktisk olieboring i september sidste år. Øjeblikke før hun blev fjernet af politiet sendte Sini denne besked via Greenpeace-skibet Esperanza:.

- Vi har været ombord på Statoils olieboreplatform i næsten to døgn nu. I den tid har Statoil ikke kunne sætte platformen i position eller påbegynde boringer. Specialstyrker er ankommet nu. Det er kun et spørgsmål om tid før de fjerner os.

Danske Sune Scheller er ombord på Greenpeace-skibet Esperanza, der befinder sig tæt på boreplatformen.

- De her mennesker handler for at beskytte Arktis og Bjørneøen. De vil beskytte et helt unikt og meget sårbart område fra et olieudslip. De ønsker at stoppe klimaforandringerne. De har en klar besked til Norge: Statoils arktiske boreplaner må standses, siger Sune Scheller, projektleder i Greenpeace.

Fredag kl. 10 vil Greenpeace overrække mere end 80.000 underskrifter til Norges miljøminister Tine Sundtoft i Oslo. Se nærmere på www.greenpeace.org/bearisland.

- Aktivisterne er blevet fjernet, men de bliver støttet af 80.000 mennesker fra hele verden der kræver, at Norges miljøminister Tine Sundtoft redder Bjørneøen. Nu er det op til hende at tage handling, siger Sune Scheller.

Den norske regering har forpligtet sig til ikke at tillade olieboringer nær den arktiske iskant på grund af de store vanskeligheder, der er forbundet med at rydde op efter olieudslip i isfyldt farvand. Men ifølge det norske Polarinstitut vil den arktiske iskant om vinteren kun være 25 km fra Statoils planlagte olieboring.

Greenpeace anser dette som et klart brud på regeringens egen politik og har anmodet Norges miljøminister om at inddrage Statoils tilladelse til olieboringerne.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: