Polarforskere kan afsløre moskusoksens gåde

NATUR – For første gang nogensinde er det lykkedes at sætte satellithalsbånd på moskusokser i Grønland. Gennembruddet kan afsløre vigtig viden om den arktiske natur.

Moskusokser i Grønland udstyres med sattelithalsbånd. Foto: Lars Holst Hansen

Tidligere har forskere kun kunnet følge den grønlandske moskusokses bevægelser om sommeren, hvor vejret på Grønland er relativt mildt. Men på baggrund af en yderst succesrig ekspedition, kan danske forskere nu følge de arktiske dyr året rundt.

En zoolog og en dyrlæge fra København Zoo er netop vendt hjem fra verdens største nationalpark i det nordøstlige Grønland. Her er 14 moskusokser blevet vigtige deltagere i et nyt og omfattende forskningsprojekt, der skal give unikke informationer om klimaforandringernes effekt på den sårbare arktiske natur.

Succes i ekstreme vejrforhold
Fra 3. oktober til 21. oktober har Zoos to udsendte medarbejdere samt forskere fra Aarhus Universitet opholdt sig i den arktiske nationalpark i Zackenbergdalen i det nordøstlige Grønland.

Trods ekstreme vejrforhold med temperaturer langt under frysepunktet og kraftig blæst er det lykkedes holdet at sætte satellithalsbånd på 14 moskusokser.

Det er aldrig tidligere lykkedes at give vildtlevende grønlandske moskusokser satellithalsbånd på, og ekspeditionens succes glæder zoolog Mikkel Stelvig.

- Kombinationen af grundige forberedelser, et godt sammensat hold med en god blanding af faglig ekspertise og så en hel masse held har gjort, at denne ekspedition er gået meget bedre, end hvad vi havde turdet håbe på, siger zoolog Mikkel Stelvig.

Kan følge moskusoksernes i to år
Med påsætningen af satellithalsbåndene kan forskerholdet følge moskusoksernes adfærd de næste to år.

Moskusokser har som de eneste store landlevende planteædere i Arktis stor betydning for økosystemet. Viden om moskusoksernes udbredelse og adfærd i nationalparken er derfor vigtig i forhold til forvaltningen af de betydningsfulde naturressourcer i Grønland.

 

FAKTA om projektet

  • Projektet er et samarbejde mellem København Zoo og Arktisk forskningscenter på Aarhus Universitet og gennemføres med støttet fra 15. juni fonden og Miljøstyrelsen.
  • Som en del af en ombygning og renovering af moskusoksernes anlæg i Nyt Norden i København Zoo, vil det snart være muligt at følge projektet og dets resultater via en ny interaktiv formidling i Zoo – Vindue til Grønland.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: