Pelsindustrien ville ændre kritisk DR-dokumentar

PELS – Danmarks Radio skærer »kontroversielle scener« ud af en kritisk dokumentar om pelsindustrien efter henvendelse fra Kopenhagen Fur. Men det sker alene af presseetiske og journalistiske årsager, siger DR-redaktør.

En af de søde piger, som promoverede pelsindustriens produkter ved Folkemødet på Bornholm sidste år. Foto: Ulla Skovsbøl

Danske TV-seere går glip af nogle af de mest kontroversielle scener i en omdiskuteret dokumentarfilm, der beskriver bagsiden af medaljen i den globale pelsindustri, hvor milliardkoncernen Kopenhagen Fur er en af de største aktører.

Det skriver Berlingske Business, som har fået aktindsigt og dermed lejlighed til at studere korrespondancen mellem parterne.

- Når DR2 viser filmen, bliver der tale om en redigeret udgave, hvor enkelte kontroversielle scener er skåret ud. DR har desuden givet filmen nyt navn: »Pelsaktivisten«,« fortæller filmens danske co-producent, Peter Engel fra produktionsselskabet Electric Parc, til Berlingske Business.

Tidligere blev filmen blot kaldt »Pels«.

Mindre kontroversiel
Efter redigeringen fremstår dokumentarfilmen mindre kontroversiel, end den gjorde, da den blev vist i Norge, hvor politikere nu diskuterer stramninger og forbud mod pelsdyravl.

Kopenhagen Fur har vist indgående interesse for, hvordan filmen bliver klippet, hvem der producerer den, og hvem der finansierer den.

Sammenligner aktivister med Al-Qaeda
Kopenhagen Fur lægger ikke skjul på, at man er glad for, at DR har fjernet nogle af de kontroversielle scener i den nye film.

- Efter hvad vi kan læse os til, har DR i nogen grad reageret på nogle af de kritiske punkter i filmen, som vi har peget på, siger Sander Jacobsen, cheflobbyist hos Kopenhagen Fur, til Berlingske.

Han betegner produktionsholdet bag filmen som »yderligtgående« og  sammenligner dyreaktivister med den paramilitære bevægelse Al-Qaeda.

- Vi fastholder dog kritikken af, at man i DR bruger licensmidler til en produktion, som er politisk motiveret og lavet af en meget yderligtgående kreds af personer. Det svarer til, at man bevilger skattekroner eller licensmidler til al-Qaeda for at få lavet en dokumentarfilm om terrorisme, siger Sander Jacobsen ifølge avisen.

Britta Riis, direktør i Dyrenes Beskyttelse kalder det på twitter »Interessant, at DR sletter scener i  kritisk film om pels.«

Fredag i denne uge bragte Fashionforum.dk dog nye oplysninger i sagen om pelsindustriens stærke pres for at ændre DR-dokumentaren.

Presseetisk og journalistisk vurdering
DR afviser overfor netmediet, at man på nogen måde skulle have bukket under for pres fra Kopenhagen Fur. Der har været nogle henvendelser fra pelsvirksomheden, som DR har lyttet til, men redigeringen er sket som følge af journalistiske og presseetiske overvejelser.

- Der er efter min vurdering nogle enkelte scener i den internationale version, som ikke lever op til vores standarder i DR til, hvornår man må bruge skjult kamera. Vores regler siger, at de skjulte optagelser skal være dokumentationsbærende, og det, som optagelserne påviser, skal ikke kunne dokumenteres på anden vis. Derfor har jeg besluttet, at de skal klippes ud, siger DR-redaktør Erling Groth til Fashionforum.dk.

En del af dokumentaren er dog stadig baseret på skjulte optagelse, men det er et bevidst redaktionelt valg.

- Det er en vurdering fra min side, at der er en lang række afsløringer, som ikke kunne være fremkommet på anden vis end gennem skjult kamera. De er af samfundsmæssig relevans, og derfor vælger vi at vise filmen, siger han til Fashionforum.dk.

Kopenhagen Fur: Rendyrket propaganda
Sander Jacobsen fra Kopenhagen Fur forklarer, at han heller ikke ved, om det er pelsgigantens henvendelser, der har fået DR til at redigere i den omstridte film. Men efter hans mening skulle DR aldrig have involveret sig i en film af denne karakter.

- Filmen er rendyrket gammeldags propaganda lavet af erklærede veganere, og de har sådan set ikke noget specielt imod lige netop vores erhverv, men er derimod aktive modstandere af alle former for menneskers anvendelse af dyr. Uanset om det er til bøffer, yoghurt, lædersko, pels eller for den sags skyld i en rideskole, siger Sander Jacobsen til Fashionforum.dk.

Filmen er produceret af Piraya Film, co-produceret af Electric Parc og støttet af Det Norske Filminstitut, NRK, Det Danske Filminstitut og DR. Det Danske Filminstitut har lagt 375.000 kroner i dokumentaren, mens 200.000 kroner kommer fra DR, oplyser Fashionforum.dk, der dagligt leverer nyheder til den danske modebranche.

Filmen bliver vist på DR i uge 40.

Læs mere: Business.dk

Læs mere: Fashionforum.dk

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: