Patienternes mad skal være økologisk

Hospitalskøkkenet i Aarhus går med i et ambitiøst samarbejde med Rigshospitalet og andre store hospitaler om at løfte økologien. Allerede nu er næsten en tredjedel af maden økologisk.

Aarhus Universitetshospital vil serverer mere økoloigsk mad for patienterne. (Foto: Colourbox)

Køkkenet på Aarhus Universitetshospital serverer hver dag mad med sundhed saft og kraft og uden konserveringsmidler, aromaer eller konsistensreguleringer. Køkkenet arbejder bevidst på at omlægge til økologi, og i dag nærmer andelen af økologiske råvarer sig 30 procent.

- Vi får råd til økologi ved at forarbejde råvarerne selv frem for at købe dem færdigforarbejdede. Fx har vi vores eget slagteri og bageri, siger cheføkonoma Bente Sloth.

Nu tager storkøkkenet på Aarhus Universitetshospital endnu et skridt for at øge anvendelsen af økologiske fødevarer.

Sværvægtere løfter i flok
Sammen med køkkenerne på Rigshospitalet, Herlev Hospital, og Regionshospital Randers har køkkenet på Aarhus Universitetshospital indledt et samarbejde med BDO Kommunernes Revision om et fælles projekt Hospitalskøkkener på sporet af sølv, som netop har fået del i de statslige midler fra økologifremmeordningen.

Potentialet er, at 15.000 ansatte, ca. 1.800 patienter og pårørende samt diverse gæster kan få glæde af den økologiske omlægning, der vil ske i de kommende to år.

Hver for sig er de fire hospitaler kendt for udvikling og nytænkning, når det gælder maden til såvel patienter som ansatte. Når det handler om at forarbejde og servere økologiske fødevarer, er køkkenet på Aarhus Universitetshospital blandt de førende i Danmark. Målsætningen i Aarhus er at opnå det økologiske sølvspisemærke og 60 procent omlægning til økologi i køkkenet og kantinerne.

Samarbejde med forskere
Fødevareministeriet økologiske spisemærke i bronze opnås ved at bruge 30-60 pct. økologiske produkter. Sølvmærket gives, når køkkenet bruger 60-90 pct. økologiske varer. Guldmærket opnås ved et forbrug på mellem 90-100 pct.

Projektet gennemføres i et bredt samarbejde med danske og udenlandske forskere og andre med erfaring i økologisk omlægning, og ved på forskellig vis at gennemføre undervisning af alle medarbejdere i de fire hospitalskøkkener – og ikke mindst med ledelsen som særdeles aktive medspillere.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: