Opbakning til at skifte til grøn energi

Politikerne har opbakning til Danmarks omstilling til grøn energi. Et flertal vil gerne betale mere for at skifte til vindkraft og biomasse. Foto: Vestas

OMSTILLING – Et flertal af befolkningen vil gerne betale mere, end vi allerede gør for at skifte fossile brændstoffer ud med vindkraft og biomasse. Det viser en ny undersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har lavet for Dansk Energi.

Et flertal af danskerne vil gerne betale mere, end det i dag koster at skifte kul ud med biomasse og vindkraft og dermed bane vejen mod, at elproduktionen bliver tæt på 80 procent grøn i 2020. Det viser en ny undersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har lavet for Dansk Energi.

Undersøgelsen bliver præsenteret i dag på Dansk Energis årsmøde, Energiens Topmøde 2014, der samler over 700 deltagere under overskriften ”Ny Energi – Nye Muligheder”.

- Danskerne bakker tydeligvis op om den grønne danske energipolitik. Det bør give ro hos politikerne. Energiforliget, der har 95 procent af Folketingets opbakning, hviler på et solidt og betalingsvilligt, folkeligt fundament. Det bør få den politiske usikkerhed om de milliardstore investeringer til at forstumme, siger Lars Aagaard.

Vil betale mere end ti procent
Danskerne betaler til den grønne omstilling og forskning i vedvarende energi over den post på elregningen, der hedder PSO (Public Service Obligations). Den udgør otte procent af en gennemsnitlig husstands elregning, hvilket svarer til 750-900 kroner.

53 procent af danskerne melder sig klar til at betale mere end 10 procent af elregningen til den grønne omstilling, og er dermed noget mere betalingsvillige end tyskerne, hvor kun hver tredje er klar til at betale mere end 10 procent af elregningen.

- Danskerne har en realistisk forestilling om prisen på den grønne omstilling. Og de er faktisk klar til at betale mere. De vil gerne investere mere i det, der er en prisdygtig omstilling af det danske energisystem. Vi har halveret elproduktionens CO2-udledning med blandt andet landvind og biomasse, der begge er prisdygtige veje til CO2-besparelser, siger Lars Aagaard.

Håber der bliver lyttet
- Vi håber, at der bliver lyttet til danskerne, for deres opbakning baner også vejen for nye muligheder. Vi ved, at vores position som foregangsland kaster jobs og eksportmuligheder af sig. Vi ved også, at vi skal gøre noget ved den rekordhøje elbeskatning, så vi kan sikre, at danskerne kan erstatte olie og gas med den grønne el, siger Dansk Energis direktør.

57 øre af hver eneste krone, som ruller hen over en almindelig dansk husstands elregning, går direkte i statskassen og betaler for velfærd som hospitaler, skoler, plejehjem mm. Dermed har Danmark europarekord i elbeskatning. I YouGov-undersøgelsen giver danskerne tydeligt udtryk for, at de mener, skattetrykket er for højt. Ni ud af 10 danskere mener, at det bør være under 30 procent af elregningen, der går til statskassen.

Fakta om YouGov’s undersøgelse

► Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov.

► Der er i alt gennemført 1010 CAWI-interview med danskere i alderen 18-74 år, og 1016 CAWI-interview med tyskere i alderen 18-74 år i perioden 28.-31. marts 2014.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: