Øl tilsat truet finhval forarger

NATUR – Islandsk bryggeri forarger miljøforkæmpere og dyrerettigheds-organisationer over hele verden med et nyt produkt: En øl der indeholder ingredienser fra den truede finhval.

En mere end 20 meter lang finhval bliver parteret på havnen i Hvalfjörður. Foto: Greenpeace/ Alda Leifsdóttir

Et islandsk bryggeri har vakt forargelse hos miljøforkæmpere og dyrerettigheds-organisationer over hele verden med et nyt produkt: En øl der indeholder ingredienser fra den truede finhval.

Øllen er resultatet af samarbejdet mellem et lokalt, islandsk bryggeri og hvalfangerkompagniet Hvalur H/S. Øllen er skabt til den islandske vinterhøjtid Thorrablot og er i følge producenten et sundt alternativ til andre øl. Den er nemlig tilsat et biprodukt, der består af kød og olie fra finhvaler. Ifølge bryggeriet giver det en proteinrig øl uden sukker. En rigtig vikingedrik.

Nyheden har vakt forargelse og vrede hos både miljøorganisationer og marine NGOer. Finhvalen er erklæret truet og er beskyttet af et internationalt fangstforbud. Et forbud Hvalur H/S vælger ikke at følge.

Det kan lade sig gøre, fordi Island forlod forhandlingerne om fangstforbuddet i 1992. Siden 2006 har Island drevet fangst på bl.a. finhvaler, og Hvalur H/S er Islands største og mest aktive hvalfangst-virksomhed.

Snart i butikkerne
Hval-øllen vil være i butikkerne i januar og februar i år, men der er ingen planer om eksport. Modstandere af ideen håber, at det bliver sidste gang Hvalur H/S prøver at liste hvalprodukter ind på nye markeder.

Det er nemlig ikke første gang Hvalur H/S har forsøgt at skabe et produkt baseret på den truede finhval. I 2010 eksporterede firmaet kød fra finhvaler til det japanske marked, hvor det blev solgt som luksusgodbidder til hunde. Den japanske forhandler måtte kort efter trække produktet tilbage efter internationale protester.

Den islandske turistforening er heller ikke tilfreds. En stor del af Islands indtægter kommer fra turister, der ønsker at se hvalerne i deres naturlige miljø. Ikke som en ingrediens i en ølflaske.

- Det er tydeligt, at hvalturismen bidrager betydeligt mere til landets økonomi end hvad hvaljagten nogensinde kommer til at gøre’, sagde chefen for Islands turistforening, Unnur Halldórsdóttir, ifølge Greenpeace før Hvalur H/S stævnede ud sidste år.

 

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: