Økologisk mad halverede risiko for foster-misdannelse

ØKOLOGI – Økologisk mad kan ifølge en norsk undersøgelse, der omfatter 35.107 mødre, mindske risikoen for misdannelser af fosteret under graviditeten.

Vær på den sikre side og spis økologisk mad under graviditeten for at undgå rester af sprøjtegift i maden. Foto: Colourbox

Gravide kvinder, som spiser økologisk mad under graviditeten har kun halv så stor risiko for at føde drengebørn med misdannelser i urinrørsåbningen som gravide, der spiser ikke-økologisk mad.

Det viser et nyt studie fra Folkehelseinstituttet i Norge.

Resultaterne fra undersøgelsen, der omfatter 35.107 mødre, blev for nylig publiceret i det amerikanske tidsskrift, Environmental Health Perspectives.

Grønsager har størst betydning
Resultaterne peger på økologiske grønsager som den af de seks økologiske madvaregrupper, der har størst betydning.

Undersøgelse besvarer ifølge Økologisk Landsforening imidlertid ikke, hvorfor mødre, der spiste økologisk mad – især økologiske grønsager – havde en lavere risiko for at få drenge med misdannelsen hypospadi.

Hypospadi er navnet på en deformitet, hvor urinrørets åbning hos drenge ikke munder ud på spidsen af ​​penis. Tilstanden opstår i livmoderen og kan korrigeres med kirurgi.

Artiklen fremlægger mulige forklaringer og peger blandt andet på, at det måske kan skyldes, at økologisk mad ikke indeholder rester af sprøjtegift. Men det er imidlertid kun en af ​​flere hypoteser.

Resultaterne må tolkes med forsigtighed
Undersøgelsen tager hensyn til forskellige baggrundsfaktorer for mødre, såsom alder, generel kost, uddannelsesniveau, indkomst og om fosteret var vokset normalt.

Alligevel må resultaterne dog tolkes med forsigtighed, da der kan være andre forskelle knyttet til forbrug af økologisk mad, som spiller en rolle, og fordi der var et lavt antal børn med hypospadi i undersøgelsen, påpeger Folkehelseinstituttet.

Flere læger, sundhedsplejersker og forskere anbefaler gravide og ammende at spise økologisk for at undgå rester af sprøjtegifte, der potentielt kan skade barnet.

Professor i miljøkemi Phillipe Grandjean er en af dem, der råder gravide kvinder at spise økologisk mad.

Læs mere på OrganicToday.dk: Jeg råder alle gravide til at spise økologisk

Læs om undersøgelsen hos Folkehelseinstitutet

Læs studiet: Organic Food Consumption during Pregnancy and Hypospadias and Cryptorchidism at Birth:
The Norwegian Mother and Child Cohort Study

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: