Økologi kan give mere mad i u-lande

Niels Halberg: - I de områder, hvor udbytterne er lave, for eksempel i det sydlige og østlige Afrika, har det vist sig, at udbredelsen af agroøkologiske metoder uden brug af kunstgødning og pesticider har været i stand til at hæve produktionen af mad. Foto: Gustav Bech

ØKOLOGI – Man får mere mad og større fødevaresikkerhed i udviklingslande, hvor man indfører agro-økologiske landbrugsmetoder.

Niels Halberg, der er leder af ICROFS, Danmarks internationale center for forskning i økologisk jordbrug og fødevaresystemer, mener, at økologien er en vigtig faktor i den fremtidige landbrugsudvikling.

- I de områder, hvor udbytterne er lave, for eksempel i det sydlige og østlige Afrika, har det vist sig, at udbredelsen af agroøkologiske metoder uden brug af kunstgødning og pesticider har været i stand til at hæve produktionen af mad, siger han.

Fordobling
- Ved at anvende lokale ressourcer og næringsstoffer til at forbedre jordens frugtbarhed er det lykkedes bønderne at avle langt mere på markerne end tidligere og samtidig øge fødevaresikkerheden betragteligt. I nogle tilfælde har de mere end fordoblet markudbytterne, understreger Niels Halberg.

Formanden for Økologisk Landsforenings Ulandsudvalg, Bjarne Larsen, vil gerne være med til at indføre økologiske dyrkningsmetoder i udviklingslandene.

- Der er brug for at nogle skubber på. Jeg tror, det har været en hæmsko, at økologi i Vesten ofte bliver betragtet som en luksus, siger han.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: