Økologer jubler over ny økologi-plan

- Vejen er banet for endnu mere økologi i Danmark, lyder det begejstret fra Økologisk Landsforening. Med ”Økologisk Handlingsplan 2020”, som fødevareministeren netop har offentliggjort, får Danmark verdens stærkeste økologipolitik. Det nyder både forbrugere, økologiske landmænd og miljøet godt af. Tilbage står de store politiske reformer, som også betyder meget for økologiens muligheder, mener foreningen.

Regeringens nye udspil ”Økologisk Handlingsplan 2020”, har som mål at fordoble det økologiske areal i 2020.

Med planen får forbrugerne mere økologi i de offentlige køkkener, og mere økologisk frugt på skolerne. De økologiske landmænd og virksomheder får støtte til investeringer og produktudvikling, og det vil betyde flere, nye økologiske varer på hylderne til danskerne, som allerede er det mest økologiglade folkefærd i EU.

Verdens stærkeste økologipolitik

- Ingen andre lande har en økologipolitik, der matcher det, vi nu har i Danmark med den nye handlingsplan. Både i forhold til økologikontrol, -mærkning, forbrugerinformation, samt investering i produktudvikling, eksport og økologi i offentlige køkkener er Danmark helt i front, siger Evald Vestergaard, formand for Økologisk Landsforening – Danmarks forening af økologiske forbrugere, landmænd og virksomheder.

Miljøet bliver den helt store vinder, når mere landbrugsjord bliver økologisk, for de økologiske landmænd bruger hverken sprøjtegifte eller kunstgødning. Det giver blandt andet 30 pct. større biodiversitet – mangfoldighed af dyr og planter – på de økologiske marker, og skåner grundvandet for rester af sprøjtegifte, som kan ende i vores drikkevand.

Det offentlige går foran – men der er store opgaver tilbage

Regeringen har en målsætning om, at der skal være 60 pct. økologi i de offentlige køkkener i 2020, og der er afsat 56 mio. kroner til opgaven. Fødevareministeren præsenterede den økologiske handlingsplan i Aalborg, hvor kommunen efter sommer behandler et forslag om 60 pct. økologi i kommunens køkkener. Fødevareministeren lægger også ministeriets egne landbrugsarealer og køkkener om til økologi som led i det nationale mål om 60 pct. økologi.

- Der er meget snak om løftebrud. Planen her er et løfte ”gennembrud”, hvor regeringen gennemfører flere af sine ”grøn vækst”-ambitioner, som blev lovet før valget. Når det er samfundet, der får glæde af de økologiske landmænds beskyttelse af naturen og vores fælles drikkevandsressourcer, er det kun naturligt, at offentlige køkkener går foran med indkøb af økologiske varer, siger Evald Vestergaard.

- Tilbage står de store tandhjul – skattereform, Natur & Landbrugskommission, landbrugsreform – hvor regeringen som helhed kan ændre hele platformen for udvikling af landbruget i bæredygtig retning, hvis der er kreativitet og mod til det, siger formanden.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: