Nyt studie: Protein fra kød er usundt

MAD – Protein fra nødder og frø er sundere end protein i kød, viser et nyt amerikansk studie. Risiko for hjertesygdom øges med op til 60 procent. Det er tid til at ændre kostrådene, siger Dansk Vegetarisk Forening.

Protein fra nødder og frø er sundere end protein fra kød, viser nyt amerikansk studie. Foto: Loma Linda University, Californien

Fortalerne for en mere grøn og plantebaseret kost kan hente nye argumenter i et splinternyt amerikansk studie. Det viser, at protein fra nødder er langt sundere end protein fra store engelske bøffer, svinekoteletter og hakket kød.

I en pressemeddelelse skærer forskerne det helt ud i pap: Protein fra kød er usundt – protein fra nødder og frø er sundt.

Det er forskere fra Loma Linda University i Californien og AgroParisTech i Frankrig, der mandag offentliggjorde resultaterne af deres studie, som ifølge Dansk Vegetarisk Forening gør op med mange års myter om proteiner fra kød.

»Study says meat protein is unhealthy, but protein from nuts and seeds is heart smart«, skriver forskerne selv i overskriften til pressemeddelelsen.

Resultaterne er publiceret i International Journal of Epidemiology.

Risiko for hjertesygdom øges med op til 60 procent
Risikoen for, at man dør af en hjertesygdom, øges med op til 60 procent, hvis man indtager meget protein fra kød, viser studiet, mens risikoen reduceres med op til 40 procent, hvis man i stedet spiser meget protein fra nødder og frø.

Studiet er baseret på 81.000 adventister. Generelt betragtes adventist-studier som nogle af de mest seriøse og sikre studier, fordi adventister på mange måder lever ens, og resultaterne derfor ikke kan forklares med, at der gemmer sig andre faktorer bag, lyder det fra Dansk Vegetarisk Forening.

Forskerne har også undersøgt andre faktorer, der kan øge eller mindske risikoen for at dø af en hjertesygdom, men konkluderer, at det er protein fra kød, som spiller den største negative rolle, mens det omvendt er protein fra nødder og frø, som har den den mest positive effekt.

Dansk læge: Tid til nye kostråd
- Der er enormt mange myter om protein, som desværre trives i bedste velgående. Men faktum er, proteinmangel aldrig har været et problem i en almindelig plantebaseret kost. Til gengæld er der mere og mere forskning, som viser, at protein fra kød er decideret usundt, siger Tobias Schmidt Hansen, som er læge og medforfatter til bogen »Den Plantebaserede Kost«.

Han mener, det er på tide at ændre de danske kostråd.

- I Canada har myndighederne for nylig indført nye kostråd, som anbefaler plantebaseret protein, og det er på tide, at danskerne også får klar besked, siger han.

Rune-Christoffer Dragsdahl: Vi kan spare milliarder og atter milliarder i udgifter til sygehusvæsenet, hvis vi spiser grønnere.

Vegetarisk Forening: Stor gevinst for samfundet
Generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening, Rune-Christoffer Dragsdahl, mener, at det er på tide, at politikerne får øjnene op for, at der er store gevinster at hente for samfundet ved at fremme grønnere kost.

- Beregninger fra den norske sundhedsstyrelse viser, at vi kan spare milliarder og atter milliarder i udgifter til sygehusvæsenet, hvis der spises grønnere. Fra politisk side vil det være oplagt at justere på afgifterne, indføre mere plantebaseret madlavning i folkeskolen samt sikre, at alle offentlige køkkener tilbyder et vegetarisk alternativ, så alle får muligheden for at vælge det grønne, siger han i en pressemeddelelse.

Studiet omfatter data fra over 81.000 deltagere.


 

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: