Ny andelsbevægelse spirer frem på landet

MAD – Thorup Strand Kystfiskerlaug og de folkeejede dagligvarebutikker på 11 småøer er alle eksempler på den nye andelsorganisering, som spirer frem rundt omkring i landet.

Thorupstrand Kystfiskerlaug satser på bæredygtigt fangede fisk og sælger også deres produkter fra kutteren HM800, der ligger til kaj ud for Havnegade 51 i København.

Thorup Strand Kystfiskerlaug, de folkeejede dagligvarebutikker på 11 småøer og Vestervig Byfornyelse er alle eksempler på den nye andelsorganisering, som Landdistrikternes Fællesråd og landdistriktsforsker Hanne Tanvig fra Københavns Universitet mener, er begyndt at spire frem rundt omkring i landet.

I løbet af de senere år er der kommet mange folkeejede tiltag som dagligvarebutikker, organiseret salg af lokale kvalitetsfødevarer og udviklingsselskaber.

Det er særligt uden for de største byer, at fællesskabstanken har vundet indpas, mener Landdistrikternes Fællesråd, som oplever en klar tendens.

- I kølvandet på opblomstringen af de mange nye folkeejede tiltag, der skyder op rundt omkring i landet, kan vi se en tendens, der peger i retning af, at andelsorganiseringen igen er ved at vinde indpas i vores moderne samfund, siger Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd.

Han understreger, at andelsorganiseringen bidrager til at fastholde og udvikle erhverv og beskæftigelse i landdistrikterne, og det har en positiv afsmitning på fastholdelse af bosætning.

Konference på Christiansborg
Steffen Damsgaard deltager 6. februar i en landdistriktskonference på Christiansborg, der er organiseret af Kooperationen, en arbejdsgiver- og interesseorganisation for kooperative og socialøkonomiske virksomheder i Danmark.

- Jeg glæder mig meget til at deltage i Kooperationens landdistriktskonference på Christiansborg, for sammen med borgere, politikere og meningsdannere at diskutere udviklingen i landdistrikterne og finde fælles løsninger, der kan skabe yderligere aktivitet og vækst på landet, siger han.

På konferencen deltager også landdistriktsforsker Hanne Tanvig fra Københavns Universitet. Hun er enig i, at der er en voksende andelsbevægelse.

Overladt til lokalsamfundet
- Det er gået op for flere og flere landsbysamfund, at de skal træde i karakter, hvis de vil overleve, siger hun.

- Nogle af de basale servicefunktioner, kommunen tidligere stod for, er nu efter strukturreformen blevet overladt til lokalsamfundet og derfor har vi set en tendens, hvor folk finder sammen i andelsbevægelser for at løse de fælles udfordringer.

Hanne Tanvig, som også deltager i konferencen, håber, at man fra politisk side vil anerkende de ny erhvervsformer, der er blomstret op, og at politikerne vil afsætte midler, måske som en del af Landdistriktspuljen.

Det er muligt at tilmelde sig Kooperationens landdistriktskonference indtil fredag den 27. januar 2017. Deltagelse er gratis.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: