Nu kommer der pant på juice- og saftflasker

MILJØ – Pantsystemet udvides, så det også omfatter juice- og saft-flasker. Det sker for at øge genanvendelsen og bringe flere flasker ind i et cirkulært kredsløb.

Om halvandet år kan du indløse pant på juice- og saftflasker. Foto: Dansk Retursystem

Fra 1. januar 2020 kan du tage saft- og juiceflaskerne med, når du afleverer dine pantflasker i din lokale flaskeautomat. For at styrke genanvendelsen udvider regeringen nu det danske pantsystem.

- Vores pantsystem er en fantastisk opfindelse, som inspirerer flere andre lande. Borgerne har stor tillid til pantsystemet, som flere gange er blevet udvidet. Nu gør vi det igen, fordi det giver rigtig god mening, at man som forbruger kan aflevere sine juice- og saft-flasker samme sted, som man afleverer sine sodavandsdåser. Det giver samtidig en bedre genanvendelse, fordi flaskerne kan bruges til ny fødevareemballage, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.

Glad konservativ ordfører
De konservative har længe haft ønske  om at udvide pantsystemet, siger den konservative miljøordfører Mette Abildgaard.

- Derfor glæder jeg mig over, at det nu bliver en realitet. Pantsystemet er et velfungerende system, som giver rigtig god mening, og med udvidelsen bidrager det til, at vi bliver endnu bedre til at genanvende plast, siger hun.

Ved at aflevere juice- og saftflasker i pantautomaten forbliver de i et lukket kredsløb og skal ikke sorteres fra andet plastaffald, som det er tilfældet i dag.

Coop og Salling Group er med
Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen præsenterede i dag det nye pantsystem sammen med Signe D. Frese, der er CSR-direktør i Coop.

- For vores kunder betyder det meget, at de kan se, at emballagen ikke går til spilde, men bruges igen og igen. Coops egen emballagestrategi, som handler om at gøre emballage mere genanvendelig og undgå overflødig emballage, er helt i tråd med udvidelsen af pantsystemet, som forhåbentlig medfører, at mindre plast bliver til affald, siger hun.

- Detailhandlen spiller en vigtig rolle i at skubbe på den positive udvikling, og i Salling Group tager vi det ansvar på os, siger Jonas Schrøder, ansvarlighedsdirektør i Salling Group, som ejer bl.a. Føtex, Netto og Bilka.

- Vi har lanceret en ambitiøs plast-strategi, hvor vi dropper al engangsplast i alle vores butikker, og i Netto har vi indført pant på bæreposer. Vi skal give forbrugerne et valg og medvirke til, at plast og emballage ikke lander i naturen, og nu får de endnu en mulighed, når de kan aflevere juiceflasken i flaskeautomaten, siger han.

Flere pantflasker i pantsystemet
Ud over en bedre genanvendelse forventes udvidelsen af pantsystemet at skabe mindre affald i naturen, når juice- og saftflasker bliver penge værd. Udvidelsen af pantsystemet svarer til ekstra 4-5 procent i forventet øget returemballage.

- I Danmark har vi et af verdens allerbedste pant- og retursystemer for flasker og dåser. Det er i international sammenhæng unikt, at vi kan indsamle mere end 90 procent af emballagerne og bruge dem til nye flasker og dåser. Udvidelsen af pantsystemet er logisk, for det bringer flere produkter ind i et meget velfungerende cirkulært kredsløb, siger adm. direktør i Dansk Retursystem Lars Krejberg Petersen.

Beslutningen om pant på juice og saft kommer som følge af resultatet i en analyse om udvidelse af pantsystemet som Miljø- og Fødevareministeriet har udarbejdet i samarbejde med Danmarks Tekniske Universitet. Pant på juice- og saftflasker er det første af en række initiativer i en kommende national plasthandlingsplan.

FAKTA om pant på juice- og saftflasker

  • Pant- og retursystemet udvides til at omfatte juice- og saftprodukter i emballager af plast, glas og metal.
  • I dag er øl, sodavand, kildevand, iste, cider, alkoholsodavand, energidrikke og limonader omfattet.
  • Juiceprodukter omfatter drikkeklare drikkevarer, der består af juice fra frugt- og grøntsager.
  • Saftprodukter omfatter koncentreret læskedrik og saftprodukter, der består af frugt- og grøntsagsjuice, som ikke er umiddelbart drikkeklare.
  • Den pålagte pant vil være som for nuværende produkter i pantsystemet. 1 kr. for glasflasker og dåser under en liter, 1,5 kr. for plastflasker under en liter og 3 kr. for al emballage mellem 1-20 liter.
  • Det er forventningen, at der med udvidelsen vil blive indsamlet 52 mio. flere flasker og dåser end i dag. Det svarer til en udvidelse på 4-5 pct. Der indsamles i dag 1,2 mia. emballager via pantsystemet.
  • Der flyttes 6.000 tons drikkevareemballage over i pantsystemet.
  • Pantsystemet er også tidligere blevet udvidet. I 2005 udvidede den daværende Venstre-ledede regering til også at omfatte alkoholsodavand, cider og energidrikke. Og I 2008 valgte samme regering at medtage kildevand, limonade og iste.
  • Pant på juice- og saftflasker indfases ikke før 2020, fordi detailhandlen skal have tid til at sælge eksisterende lager, flaskeautomaterne skal opdateres og Dansk Retursystem skal være klar til at modtage den ekstra mængde flasker.

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: