Nøglen til hurtigere forbrænding af fedt fundet

Forskere ved Københavns Universitet har fundet ud af, hvordan man kan tænde og slukke for en molekylær kontakt, der påvirker forbrændingen af fedt.

Forskerne har fundet ud af, hvordan man kan booste forbrændingen af fedt. Foto: CC BY wikimedia

Enzymer, der nedbryder fedt, kan manipuleres til at arbejde tre gange så hårdt i forhold til “naturens gang”. Det gøres ved at tænde for en molekylær kontakt, der netop er opdaget af kemikere ved Københavns Universitet.

Muligheden for at kontrollere sådan en kemisk tænd/sluk-knap kan få enorm betydning for bekæmpelse af sygdomme relateret til overvægt. For eksempel diabetes, hjerte-karsygdom, slagtilfælde og endda hudproblemer såsom akne. Men anvendelsesområderne kan vise sig endnu bredere.

Vigtig opdagelse

Undersøgelsesresultater antyder, at kontakten kan være fælles for mange andre typer enzymer. Eftersom enzymer er mikroskopiske arbejdsmolekyler, der kontrollerer en lang række funktioner i celler, vil sådan en standardknap være en af de vigtigste opdagelser i enzymologi (læren om enzymer).

- Hvis det viser sig, at mange enzymer bliver tændt på samme måde, som dem vi har studeret, så åbner det døren for både at forstå og bekæmpe en lang række sygdomme, siger professor Dimitrios Stamou.

Han står i spidsen for et tværfagligt forskerhold på Nano-Science Center ved Kemisk Institut på Københavns Universitet. De har netop offentliggjort deres resultater i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Journal of the American Chemical Society.

Enzymer er dovne

Opdagelsen af den enzymatiske startnøgle modsiger de tidligere idéer om, hvordan celler kontrollerer funktionen hos enzymer som den fedtnedbrydende lipase, der blev studeret i den nye undersøgelse. Forskere mente tidligere, at enzymer arbejder nonstop med skiftende effektivitet.

Men sandheden er, at de er dovne.

Som de fleste hårdtarbejdende, knokler de derudad med et fast effektivitetsniveau i en afgrænset periode (arbejdstid) – og så hviler de. Og det er gode nyheder for enzymdesignere. Ved at tænde for deres nyfundne kontakt har forskerne på Københavns Universitet tredoblet arbejdstiden for lipase-enzymer – fra 15 procent af tiden til 45.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: