Ni af ti haveejere køber skrappe sprøjtegifte

SPRØJTEGIFT: Miljøministeren vil have os til at droppe den skrappe sprøjtegift i haven. I ni ud af 10 tilfælde køber vi nemlig koncentrerede sprøjtemidler, selvom de udgør en større risiko for både forbrugerne og miljøet. En ny kampagne og nye regler skal få os til at tænke os om og i hvert fald mindre giftigt.

Ni af ti haveejere vælger de skrappeste sprøjtegifte. Miljøministeren vil nu have dem til at tænke sig om, før de sprøjter. Foto: Colourbox

Hvis man spilder koncentreret sprøjtemiddel på jorden eller på sig selv, er det værre, end hvis sprøjtemidlet på forhånd er fortyndet til det rigtige forhold. Alligevel køber danskerne ifølge ny statistik fra Miljøstyrelsen i mere end ni ud af 10 tilfælde koncentrerede sprøjtemidler frem for midler, der allerede er blandet op.

Derfor lancerer miljøminister Kirsten Brosbøl i dag kampagnen ‘Tænk før du sprøjter’. Samtidig vil ministeren stramme op på reglerne for privates brug af sprøjtemidler.

- Det allerbedste er at bruge lugejernet og lade giften stå. Men skulle man som haveejer ty til sprøjtemidler, så vælg dem, der er klar til brug. Både for ens egen og miljøets skyld, siger miljøminister Kirsten Brosbøl.

Om bag disken
Meget tyder ifølge ministeren på, at det er for svært at finde hoved og hale i, hvilke midler der er mindst belastende, når man står foran hylderne i byggemarkedet. Derfor er Kirsten Brosbøl nu på vej med nye regler, så nogle midler ikke længere kan købes af private. Fra november skal de koncentrerede midler om bag disken at stå.

En ny spørgeskemaundersøgelse, som Epinion har gennemført for Miljøministeriet, viser også, at halvdelen ikke ved, hvad forskellen er på koncentrerede og ‘klar-til-brug’-midler.

Gå efter fluebenene
For at gøre det lettere at vælge de midler, der er mindst belastende, har Miljøstyrelsen allerede uddelt karakterer til de sprøjtemidler, der kan bruges i haven.

- Godt nok bruger landbruget langt de fleste af sprøjtemidlerne i Danmark, men vi har alle sammen et ansvar for at passe på miljøet og vores sundhed. Og de skrappeste sprøjtemidler kan i mange tilfælde erstattes af andre, uden at det går ud over effekten, siger Kirsten Brosbøl.

Karakterlisten findes på www.godthavemiljø.dk, hvor der også er gode råd til, hvordan man for eksempel bruger naturens egne midler til at bekæmpe ukrudt og insekter. Kampagnen ‘Tænk før du sprøjter’ skal løbe fra påske til Skt. Hans.

Tre gode råd til haveejere

Tænk før du sprøjter

  • Hvis du bruger sprøjtemidler i haven, vil det altid belaste miljøet. Men der er forskel på sprøjtemidler, og nogle belaster mere end andre.

Det skal du gå efter

  • Som tommelfingerregel skal du altid gå efter klar-til-brug produkter uden faremærke, og midler, der nedbrydes hurtigt i naturen. Miljøstyrelsen har givet de enkelte sprøjtemidler karakter, så du let kan vælge det, der belaster miljø og sundhed mindst.

Tjek dit sprøjtemiddel

  • Hvis du bruger et produkt med 5 √’er, kan du være sikker på, at det er blandt de sprøjtemidler, der belaster mindst. Kig efter √’erne i butikken og på godthavemiljø.dk. Her kan du også få hjælp til, hvordan du kommer af med ukrudt, svampesygdomme og skadedyr forskellige steder i haven – med eller uden brug af sprøjtemidler.

Fakta om salget til private

  • Hvert år udgiver Miljøstyrelsen en statistik over salget til detailleddet (havecentre, byggemarkeder mv.) af sprøjtemidler, der kan bruges i private haver.
  • Tallene for 2013 er netop offentliggjort og viser, at det samlede salg er på ca. 44 tons. Heraf udgør ukrudtsmidler ca. 32 tons, mosmidler 10 tons, og de resterende knap 2 tons udgøres af svampe-, snegle- og insektmidler.
  • Det samlede salg er det laveste, siden man begyndte at udgive statistikkerne i 2007. Det er dog alene på grund af et meget svingende salg af mos-midler. Der er ikke nogen tydelig udvikling i retning af salg af mere eller mindre miljøbelastende midler.
  • 94 procent af de solgte ukrudtsmidler er koncentrerede midler.

Læs  mere: Salg af sprøjtemidler til brug i private haver 2013

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: