Myndighederne opgiver kampen mod MRSA

Manger mennesker er smittet med MRSA uden at vide. Myndighederne har reelt givet op i kampen mod de resistente bakterier i svinestaldene. Foto: Colourbox

MRSA – Danmark har reelt givet op i kampen mod de resistente MRSA-baketier. Det viser mødereferater, fagavisen Ingeniøren har fået aktindsigt i.

Myndighederne ignorerer, at den resistente bakterie MRSA bør bekæmpes allerede i svinestaldene, inden den smitter mennesker, mener forskere.

Referaterne stammer fra en aktionsgruppe, der skulle komme med konkrete forslag til at ‘stoppe spredningen af MRSA fra svin’ – men alle de af gruppens forslag, der går på at begrænse udbredelsen af smitte blandt svinene, er blevet afvist af en styregruppe bestående af repræsentanter fra bl.a. Fødevarestyrelsen, Sundhedsstyrelsen og interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer.

Blandt begrundelserne var ‘begrænsede midler’ og risikoen for at stigmatisere landmænd med smittede svin. Men denne prioritering møder hård kritik fra professor og forskningsleder ved DTU’s Afdeling for Epidemiologi og Genomisk Mikrobiologi Frank Aarestrup:

- De to styrelser har valgt kun at tage sig af den del, hvor bakterien bliver spredt fra svinebesætningen og ud i samfundet, og Fødevarestyrelsen har tydeligvis givet op over for alt det, der har med spredningen blandt grisene at gøre, siger Frank Aarestrup til Ingeniøren.

Nødvendige tiltag
Blandt de afviste projekter er test af samtlige danske svinefarme for MRSA-smitte for at klarlægge nøjagtigt, hvor udbredt bakterien er. Samtidig var det tanken at undersøge alle led i svineproduktionen for at finde frem til, hvor spredningen af smitten opstår.

Sådanne tiltag er ellers nødvendige, hvis man i sidste ende vil bekæmpe smittespredning blandt svin, lyder det fra flere eksperter, heriblandt overlæge Henrik Westh, der er leder af MRSA-videncenter ved Hvidovre Hospital:

- Man burde have handlet over for MRSA-bakterien i staldene for flere år siden, siger Henrik Westh til avisen. Han frygter, at flere mennesker vil blive inficeret med den resistente svinebakterie, hvis ikke der sættes ind over for roden til smitten.

Problemet er, at grise ikke selv bliver syge af MRSA-bakterien, men kan bære flere varianter, hvoraf særligt CC398 har bredt sig.

Stikprøver fra 2012 viser, at 88 procent af svinene på de danske slagterier var inficeret med bakterien, der i modsætning til andre typer kan overføres fra dyr til mennesker, hvor den i værste fald kan forårsage dødelige blodforgiftninger, der ikke kan behandles med traditionelle antibiotika.

Sætter ind blandt mennesker
Aktionsgruppen mod MRSA-­smitte blev nedsat i 2012 af de daværende ministre for fødevarer og sundhed. Den ledes af cand.scient. ved Fødevarestyrelsen Gitte Bjerager, og hun bekræfter, at de tilbageværende fire projekter alle er rettet mod at mindske risikoen for smittespredning i samfundet – ikke i svinestaldene.

- Ingen af de udvalgte projekter vil standse spredningen af bakterierne blandt svinene, siger hun til Ingeniøren.

Hvad med at spørge befolkningen
- Landbrug & Fødevarer har ikke overraskende været med til at forhindre blandt andet en kortlægning af omfanget af smittede svinebesætninger. Måske skulle myndighederne i stedet spørge befolkningen om, hvordan vi ønsker sagen om de multiresistente bakterier håndteret, foreslår Lone Vitus, der er forfatter, uddannet agrarøkonom og jævnligt kommenterer problemerne i svineindustrien på OrganicToday.

Henrik K. Schou, der er med i bestyrelsen for organisationen Frie Bønder – Levende Land, er helt enig.

- Men i stedet har man valgt at politianmelde Kjeld Hansen og Nils Mulvad, som arbejder for at befolkningen får at vide, hvilke besætninger der er tale om. Hvad er det man skjuler og ikke vil have frem, spørger Henrik K. Schou.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: