Myndigheder og bønder skal i dialog om vandmiljø

KLIMA – Landbruget og miljømyndighederne skal holde op med at råbe ad hinanden, hvis vi skal sikre et godt vandmiljøet i fremtiden, når klimaet bliver varmere og vådere.

Irene Wiborg: - Vi er vant til en meget konfronterende kurs mellem landbrug og miljø. Vi kan nå meget længere ved at samarbejde. Foto: Ulla Skovsbøl

Landbruget og miljømyndighederne skal holde op med at råbe ad hinanden, hvis vi skal sikre et godt vandmiljøet i fremtiden, når klimaet bliver varmere og vådere.

Det mener de danske deltagere i et EU-støttet projekt, Aquarius, hvor forskere, landmænd, rådgivere og embedsmænd fra seks Nordsølande arbejder sammen.

De forsøger at finde gode løsninger på de problemer, klimaforandringerne skaber for landbrug og miljø – især

Myndigheder og landmænd er på kollisionskurs, når det gælder vandmiljøet. Men sådan er det ikke i for eksempel Sverige.

Myndigheder og landmænd er ofte på kollisionskurs, når det gælder vandmiljøet. Men sådan er det ikke i for eksempel Sverige.

Svenskerne er værd at lytte til
I denne uge mødtes partnerne her i Danmark for at udveksle erfaringer. Og især svenskerne er værd at lytte til.

De kan nemlig det der med at finde løsninger gennem en dialog, siger Aquarius´ projektchef Irene Wiborg fra Videnscenter for Landbrug.

- Der er behov for at tænke helt nyt i Danmark. Vi har været vant til at arbejde med en generel regulering og vant til en meget konfronterende kurs mellem landbrug og miljø. Jeg tror, vi kan nå meget længere ved at samarbejde.

- Samfundet har heller ikke længere uanede ressourcer, og vi har ikke råd til at kompensere landmændene for at at holde op med at dyrke landbrug. Derfor må vi finde nye metoder, der er billigere for samfundet, men giver den samme effekt, siger Irene Wiborg.

Skrappere regler på vej
Den nye regering har lovet skrappere regulering af landbrugs kvælstofudvaskning, og af regeringsgrundlaget fremgår det, at der skal nedsættes en hurtigt arbejdende natur- og landbrugskommission. Den skal blandt andet se på, hvordan landbruget kan bidrage til klimaindsatsen og til indsatsen for bedre miljø og natur.

Om der bliver tale om en mindre top-styret proces og bedre dialog med forskere, kommuner, landmænd og andre interessenter – ja, det er for tidligt at sige endnu.

Samfundet har ikke længere uanede ressourcer, og vi har ikke råd til at kompensere landmændene for at at holde op med at dyrke landbrug. Foto: Ulla Skovsbøl

 

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: