MRSA i hver femte pakke svinekød

Hver femte pakke svinekød er inficeret med MRSA-bakterier, viser en undersøgelse TV SYD har fået foretaget. Foto: Colourbox

MRSA – 21 procent af pakkerne med svinekød i de danske kølemontrer er inficeret med svine-MRSA. Det afslører en undersøgelse, TV SYD har lavet hos Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet.

Eksperternes frygt for, at MRSA-bakterier kan overføres via kød holder stik. Det viser en undersøgelse, TV SYD har lavet hos ødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet.

Undersøgelsen omfatter 100 pakker med forskellige udskæringer af dansk svin, og i 21 af dem fandt forskerne den multiresistente bakterie MRSA CC398, også kendt som svine-MRSA.

Alle pakkerne er med svinekød fra Danmark, og der er en ligeså stor andel af økologisk kød blandt prøverne, som danskerne gennemsnitligt køber til daglig.

Professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet Hans Jørn Kolmos, der tidligere har advaret mod overførsel af svinebakterierne via kød, kalder det nye fund ‘stærkt foruroligende’.

Bakterien kan overleve i ugevis
- Svine-MRSA kan smitte gennem kødet, og det her er et større problem end salmonella og campylobacter, for bakterien er langt mere hårdfør. Den kan ikke fjernes alene med vand og sæbe, og den kan overleve i ugevis i furerne i køkkenbordets træplader eller på et skærebræt eller andre overflader, kødet har været i kontakt med, siger han til TV SYD.

Fødevarestyrelsen droppede i 2011 at tage stikprøver af dansk svinekød efter at have konstateret, at andelen af kød med svine-MRSA var steget fra knap fem procent til 10 procent på bare to år. Hans Jørn Kolmos kalder det et ‘massivt myndighedssvigt’.

- For mig at se kan det kun være, fordi man har ønsket at skjule problemet; hvis man ikke undersøger noget, er der heller ikke noget at fortælle.

Også professor Henrik Westh, leder af MRSA VidenCenter, opfordrer myndighederne til at genoptage overvågningen af svine-MRSA i kød, så man kan holde øje med den smittevej.

- Hvis ikke, epidemien bliver bremset, vil vi inden for en kort årrække kunne tælle antallet af smittede danskere i hundredtusinder i stedet for titusinder, som vi gør i dag.

Minister tøver med at love test
Fødevareminister Dan Jørgensen (S) vil ikke love nye test af kød.

- Da vi stoppede undersøgelserne, pegede intet på, at kød er en smittevej. Tværtimod peger alt på, at smitten kommer fra levende dyr, og derfor har vi lagt vores fokus her. Men får vi ny viden, der giver anledning til at foretage nye test af kødet, så gør vi naturligvis det, siger han til TV SYD.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: