Mindre støtte til store solcelleparker

SOLCELLER – Partierne bag energiforliget vil forhindre spekulation og har besluttet at sænke støtten til store kommercielle solcelleparker. Justeringen bliver lavet for at lukke et hul i loven og forhindre et stort spild af støttekroner på bekostning af de øvrige elforbrugere, siger Martin Lidegaard.

Politikerne vil sænke støtten til store kommercielle solcelleparker for at undgå spekulation. (Foto: Colourbox)

Med solcelle-aftalen fra november sidste år får ejere af solcelleanlæg op til 400 kW en forhøjet afregningspris. Hvis anlægget bliver nettilsluttet i år, får man 130 øre/kWh i 10 år for strøm, der leveres til elnettet.

De seneste måneder er der opstået planer om at bygge en række meget store solcelleparker på bar mark. Bag projekterne står kommercielle aktører, der omgår loftet på 400 kW ved at dele parken op i en række mindre anlæg, som placeres ved siden af hinanden.

- Da vi lavede loven sidste år, var vi alle enige om loftet på de 400 kW for størrelsen af solcelleanlæggene. Der har dog vist sig at være et hul i loven, som vi nu får lukket, siger klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard.

Store solcelleanlæg, der bliver etableret på en bar mark, er betydeligt billigere end anlæg monteret på et tag. Derfor vil 130 øre/kWh give investorerne meget store overskud.

Forligspartierne er enige om, at disse anlæg i stedet som hidtil skal have 60 øre/kWh de første 10 år og 40 øre/kWh de efterfølgende 10 år. Fælles anlæg, der etableres på jorden i 2013, vil blive afregnet med 90 øre/kWh i ti år.

- Vi skal hele tiden passe på, at den grønne omstilling bliver så omkostningseffektiv som muligt. Man skal huske, at det i den sidste ende er el-forbrugerne, der skal betale regningen, siger Martin Lidegaard

Regeringen fremsætter i dag lovforslaget i Folketinget i dag – d. 20. marts 2013 – og det vil have virkning fra dags dato.

Den midlertidigt forhøjede sats på 130 øre/kWh vil i fremtiden kun gælde for solcelleanlæg, der bliver etableret på taget af bygninger. Til gengæld ophæves grænsen på 400 kW. Hvis anlægget er under 6 kW pr. husstand, og er tilsluttet husstandens forbrugsinstallation, vil det dog forsat kunne etableres på jorden og få den midlertidigt forhøjede støtte.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: