Mere natur gør børn glade, sunde og kloge

NATUR – Hvis børn jævnligt leger i naturen, bliver de både sundere, gladere og klogere. Alligevel får børn i dag alt for lidt natur, viser en ny undersøgelse.

I 2014 åbnede kronprins Frederik, som i dag fylder 50 år, Naturens Dag-ugen i Vintersbølle Skovs smukke omgivelser. Naturens Dag arrangeres af Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådet. Foto: Joachim Rode

Kun 29 procent af børnene kommer ud i naturen hver dag i løbet af sommerhalvåret, og det er noget nær bundrekord.

Da deres forældre var børn, var 36 procent ude hver dag, mens 55 procent af bedsteforældrene kom ud dagligt. Det viser en ny stor undersøgelse, Kantar Gallup har lavet for Danmarks Naturfredningsforening.

Værst står det til i hverdagen. Da bedsteforældrene var børn, brugte de en time i naturen på hverdage. I dag er de 5-12-årige kun ude en halv time, og hver fjerde barn kommer stort set ikke ud i naturen på hverdage.

- Hvis vi skal løse klima- og biodiversitetskriserne, skal vi starte med børnene. Børn skal vide mere om naturen, dens ressourcer og kredsløb. For børn, der kender og elsker naturen, er også bedre til at passe på den, siger Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

- Tid i naturen er en essentiel investering i vores børn og naturs velvære – nu og for fremtiden, erklærer hun.

Børneministeren bakker op
Børne- og socialminister Mai Mercado er enig i, at børn skal mere ud i naturen. Hun har også set Danmarks Naturfredningsforenings nye undersøgelse, og udviklingen bekymrer ministeren, da naturen er vigtig for børnenes fysiske og mentale sundhed.

- Naturen giver fysisk sundhed, mental sundhed, og den er grobund for sociale fællesskaber og nærvær på tværs af generationer og forskelligheder. I naturen ligger også et potentiale, når det kommer til forebyggelse, sundhedsfremme og rehabilitering, og det er derfor oplagt at tænke naturen med ind i hjælpen til udsatte og sårbare grupper i samfundet, siger Mai Mercado.

Hun peger på de mange partnerskaber mellem det frivillige Danmark og natur- og friluftforeninger, fonde og kommuner som oplagte muligheder for at vende den nedadgående tendens for børnenes brug af naturen.

Naturen på recept
På lige fod med sund kost og motion er naturoplevelser med til at sikre, at børn fungerer godt fysisk og psykisk. Det viser talrige undersøgelser.

Den svenske professor Patrick Grahn har undersøgt forskellen på børn i naturbørnehaver og traditionelle børnehaver. Han konkluderede, at børn, der leger ude i naturen eller på naturlegepladser er en tredjedel mindre syge, er bedre til at koncentrere sig og har en bedre motorik, end børn der leger indenfor eller på en traditionel legeplads.

Forklaringen lød, at naturen giver bedre plads, frisk luft og lys, mindre støj, færre konflikter og stimulerer børns kreativitet.

- Behovet for naturen er grundlæggende for os. Det er skrevet ind i vores DNA. Men vores måde at leve på har rykket os så langt væk fra naturen, at den mentale sundhed er udfordret som aldrig før, og meget tyder på, at vi er ved at sætte flere generationer af børn og unge over styr naturmæssigt, siger læge Peter Qvortrup Geisling, der er kendt fra blandt andet Sundhedsmagasinet på DR1.

Han kalder tid i naturen for vitamin N og skrev sidste år bogen Naturen på recept.

- Missionen med bogen er at minde forældre om, at de skal huske at bruge naturen selv, men også at de skal gøre det for deres børn. Det er så sundt og så simpelt. Det er en af de allervigtigste former for medicin, siger den kendte læge.

Kun 29 procent af børnene kommer ud i naturen hver dag i løbet af sommerhalvåret. Det er langt færre end tidligere, da deres forældre og bedsteforældre var børn. Grafik: Danmarks Naturfredningsforening

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: