Meny gør det let at spise kødfrit

MAD – Supermarkedskæden Meny  vil gøre det let at spise kødfrit. 24. marts åbner nyt kødfrit fødevareunivers i Meny-butikken på Borups Alle i København. Mia Sommer, der i 2016 blev kåret som årets veganer, er med.

Flere og flere vælger at droppe kødet. 1. november var det international veganerdag, og veganerforeningen benyttede lejligheden til at uddele lækre smagsprøver og brochurer, blandt andet på Store Torv i Aarhus.

Et stort udbud af veganske og andre plantebaserede madvarer, skal gøre det mere attraktivt for forbrugere, der gerne vil udngå kød eller bare skære ned på deres kødforbrug, at købe sunde og lækre madvarer i supermarkedskæden Meny.

24. marts lancerer Menys store butik på Borups Allé i København det, som kæden selv betegner som »Danmarks første kødfrie fødevareunivers« med 21 forskellige lækre retter, specielt for vegetarer og veganere.

- Som hele Danmarks fødevaremarked vil vi gerne være med til at udvikle forbrugernes madvaner, og der er et klart behov i markedet for veganske kvalitetsfødevarer og velsmagende, gode kødfrie måltider, siger Martin Brinch Jönchke, koncept- og udviklingsdirektør i Meny.

Hastigt stigende udbud af veganske produkter
Verdens forbrug af kød er for længst løbet løbsk. Produktionen af kød er stærkt klimabelastende, og samtidig lægger svin, køer og høns beslag på enorme arealer til foder, som langt mere effektivt kunne udnyttes til menneskeføde.

Flere og flere er da også begyndt at lægge kødfrie dage ind i madplanen, og i perioden fra 2014 til 2015 er udbuddet af veganske produkter steget med 25-30 procent.

I dag er det op imod 17 procent af forbrugerne, som prioriterer kødfrie dage, og ifølge Meny følger de dermed i fodsporet på kendte danske flexitarianere som madspilds-frontkæmper Selina Juul, skuespilleren Ulrik Thomsen og stjernekokken Rasmus Kofoed.

21 forskellige veganske retter
Meny vil lancere 21 forskellige veganske frokost- og middagsretter – to go eller ready to heat – hvoraf otte retter dagligt bliver tilberedt i fødevaremarkedets delikatesseafdeling.

- Både i den betjente delikatesseafdeling og i separate kølere får vi et attraktivt vegansk sortiment, der imødekommer forbrugernes ønsker med hensyn til variation, inspiration og ikke mindst let tilgængelige, kødfrie måltider, fortæller Martin Brinch Jöhncke fra Meny.

Otte af retterne bliver dagligt lavet af madarbejderne i kædens egne delikatesseafdelinger, mens de resterende kommer fra udvalgte, veganske leverandører.

Til frokost vil man kunne finde særlige frokostretter to go. Det gælder wraps, sandwiches, panini og forskellige salater.

Til aften består konceptet af ready to heat retter, som kartofler med grøntsagsdeller, lasagne, pastapesto med fake kylling og Chili sin Carne.

Hver sjette har kødfrie dage
Undersøgelser fra bogen Go Green af Bibi Stella Kirkegaard viser, at 17 procent af danskerne i dag, bevidst eller ubevidst, lever som såkaldte flexitarianere.

Det betyder, at man har én eller flere kødfrie dage om ugen. Tallene viser også , at hele 26 procent af forbrugerne overvejer at spise mindre kød. Det er især de unge, som ændrer livsstil. Blandt de unge mellem 18 og 25 er det hele 36 procent, som siger, at de overvejer at spise mindre kød.

Hensynet til egen sundhed og dyrevelfærd spiller en stor rolle. Men også ønsket om at spare miljø og klima for den ekstra belastning, som kødindtaget medfører, er med til at skubbe på udviklingen.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: