Lunde: Ikke farligt at danske børn tisser glyfosat

SPRØJTEGIFT – Trods alarmerende højt indhold af glyfosat i danske børns urin er der ikke behov for ny lovgivning på pesticidområdet. Det mener miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen. De fleste rester af sprøjtegift kommer fra udenlandske produkter, og løsningen skal derfor findes i EU-regi.

Esben Lunde Larsen: Det faktum, at der kan påvises pesticidrester i urinen er ikke ensbetydende med, at det er farligt. Det er en forventelig konsekvens af pesticidanvendelse i landbrug og gartneri. Foto: Kim Vadskær

Det er ikke nødvendigvis dårligt, at danske børns tis indeholder pesticidrester. Det slog miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen fast under et samråd 23. juni, skriver Altinget.dk.

Samrådet var indkaldt efter, at forskningsresultater fra KU og SDU har vist, at koncentrationen af pesticidrester i urinen hos danske børn er alarmerende højt.

Forskerne har målt mængden af såkaldte organofosfater, der bliver brugt i landbrugsproduktionen i EU.

Forskerne bag undersøgelsen frygter, at stofferne kan skade børns hjerner, men Esben Lunde Larsen mener tilsyneladende ikke, at det behøver være et problem.

En forventelig konsekvens
- Det faktum, at der kan påvises pesticidrester i urinen er ikke ensbetydende med, at det er farligt. Det er en forventelig konsekvens af pesticidanvendelse i landbrug og gartneri, sagde ministeren ifølge Altinget under samrådet.

Forbruget af pesticider i Danmark er på et niveau, der tilgodeser både produktion og forbruger, mener ministeren.

- Forskernes bekymring er legitim, men vi kan stole på, at myndighederne sikrer høj forbrugerbeskyttelse samtidig med, at landbrug og gartnerier kan bruge de stoffer, som er nødvendige for produktionen, sagde Esben Lunde Larsen ifølge Altinget.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: