Luftforurening giver kræft

Luftforureningen i Beijing og Kinas øvrige millionbyer er sundhedsskadelig. (Foto: Colourbox)

LUFTFORURENING er langt farligere end hidtil antaget. Verdensundhedsorganisationen WHO anslår i en ny rapport, at antallet af dødsofre som følge af lungkræft fra luftforurening i 2010 nåede helt op på 223.000.

Den sundhedsfarlige luftforurening er mest udbredt i lande, der endnu ikke er nået så langt i industrialiseringen, og det står ikke værst til i storbyerne, men derimod i provinsbyer, hvor sværindustrien ofte er koncentreret. WHO anser udendørs luftforurening for værre end passiv rygning.

Rapportens konklusioner bygger på mere end 1.000 videnskabelige rapporter.

Problemet er, at mennesker ikke selv kan fravælge forurenet luft i det fri på samme måde som alkohol eller tobak. Det er ikke så let at Dominci, Havard University ifølge Fox News.

Værst af alle

I modsætning til den almindelige antagelse er det slet ikke Kinas Beijing eller USA´s New York, der er de værste byer at leve i, hvis man vil passe på sit helbred.

Iran indtager ikke mindre end fire pladser på top-ti-listen over de mest forurende byer. Byen Ahwaz er grotesk forurenet med 372 mikrogram pr. kubikmeter luft i snit på årsbasis. Indbyggerne i byen har i øvrigt Irans lavest forventede levetid.

Blandt de værste ti byer er også Ulanbataar i Mongoliet, Ludhiana i Indien, Peshawar i Parkistan,Gaborone i Botswana og Kanpur i Indien i henholdt til en opgørelse i Quartz.com

Beijing, der er ofte er i mediernes søgelys på grund af tiltagende luftforurening, kan måle en luftforurening på 121 mikrogram på kubikmeter og New York City 21. Gennemsnittet i verden lander på 71 mikrogram pr. kubikmeter.

Industriområder
The International Agency for Research On Cancer (IARC), WHOs cancerresearch-afdeling, karakteriserer luftforurening som klodens værste og mest udbredte miljøgiftstof.  Kilderne er transport, kraftværker, udledning fra industri og landbrug samt madlavning og opvarmning i private boliger.

IARC mener, at den nye klassificering er overordentlig vigtig, fordi den kan få myndighederne til at ændre miljøpolitik. Megen af den skadelige luftforurening kan begrænses eller fjernes effektivt, hvis myndighederne vil. Ingen grund til at vente, mener forskerne.

Indien er godt med dernede i bunden med en stribe særdeles forurenede byer med hovedstaden Delhi på 198. Kina holder sig dog heller ikke tilbage. Storbyen Hong Kong klarer sig do forholdsvis godt med kun 50.

I Europa ligger Bulgarien værst med Plovdiv på 70. I Paris er tallet 38, London 29 og Berlin 26.

Los Angeles i USA ligger med 25 over New York City, som kun når op på 21.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: