Lidegaard i Kina: Vi kan gøre en forskel

I Kina skyder husene op i et tempo, man ikke har set tidligere. Derfor har det aførende betydning, at kineserne får viden om, hvordan boligerne kan blive så energieffektive som muligt.

Kina bygger veje, fabrikker og huse i stor stil, men natur, miljø og sikkerhedsregler er først nu ved at blive en del af dagsordenen.

Klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard er i disse dage i Beijing, hvor han har samtaler med kinesiske ministerkolleger og centrale aktører i den kinesiske energisektor. Danmarks samarbejde med Kina på energiområdet er i massiv vækst med fokus på vedvarende energi, energieffektivt byggeri og forskning og udvikling på energiområdet.

- Med den voldsomme vækst i Kina er det afgørende, at forbruget af ressourcer begrænses mest muligt. Det er i kinesernes egen interesse, og det har i sidste ende betydning for klimaet på hele kloden, da en reduktion af energiforbruget i bygninger er en af de mest effektive måder at reducere CO2-udledningen på, siger Martin Lidegaard.

Samarbejdsaftalerne med Kina er en del af regeringens målrettede arbejde med at udbrede grønne danske energi- og klimaløsninger og dansk energiregulering til vækstøkonomierne.

Kina sætter nye mål
Danmark har nogle af verdens strengeste krav til bygningers energieffektivitet. Den mangeårige danske indsats for at nedbringe energiforbruget har skabt et godt erfaringsgrundlag og velafprøvede løsninger. Kina offentliggjorde i maj en målsætning om, at energieffektive bygninger skal tegne sig for 30 procent af nye byggeprojekter inden 2020.

- Det betyder meget, når så stort et land som Kina ønsker at fremme energieffektivitet. Og selvom vi er et lille land, kan vi virkelig gøre en forskel. Vi har erfaring og viden, som efterspørges af de kinesiske myndigheder – og danske virksomheder har solide kompetencer og verdensklasseløsninger til at bygge energieffektivt, udføre energirenoveringer og levere energieffektive byggematerialer, siger Martin Lidegaard.

Under sit besøg skal klima-, energi- og bygningsministeren også besøge det nationale kinesiske center for vedvarende energi (China National Renewable Energy Centre), som har et tæt samarbejde med Energistyrelsen. Centeret skal med faglig bistand fra Danmark levere et 2050-scenarie for indpasning af vedvarende energi i Kina med konkrete køreplaner for biomasse, biogas, biobrændstoffer og sol.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: