Lejre deler ud af sine øko-erfaringer

KOMMUNER – Landets første økologiske forsøgskommune inviterer til sommer-seminar. Kommunen vil dele ud af sine erfaringer som grøn kommune. Seminaret skal munde ud i konkrete anbefalinger til regeringen.

- Mit ønske er, at vi som kommune kan gå foran og vise en grøn vej. For vi peger på økologien der, hvor det giver mening, og hvor det er sund fornuft, siger borgmester Mette Touborg.

Lejre Kommune har i 18 måneder arbejdet på at bringe økologien ud i alle kommunens kroge. Onsdag inviterer kommune sammen med Danmarks Naturfredningsforening til sommerseminar og deler sine økologiske erfaringer med andre kommuner. Dagen munder ud i konkrete anbefalinger til regeringen.

Kommunen vil sætte fokus på, hvordan man bliver en mere grøn kommune, og hvordan man kan sætte fuld fart på den grønne omstilling.

Blandt de nye initiativer er Lejre Fødevare Fællesskab, der leverer lokale, økologiske grøntsager til medlemmerne.

Det lokale erhvervsliv har grebet projektet, og det har i flere tilfælde givet ekstra drive til eksisterende virksomheder og til nye arbejdspladser, oplyser borgmesteren.

På beskæftigelsesområdet er der kommet skub i den grønne udvikling med uddannelse af ”grønne omstillingsagenter” blandt ledige borgere.

Projektet har også haft en positiv betydning for kommunens image, som igen smitter af på tilflytningen af nye familier til kommunen.

Også inden for den kommunale organisation har projektet medført grønne aktiviteter skolerne og økologi i de offentlige gryder på plejecentre, på bosteder og i daginstitutioner.

Stor opmærksomhed om lille kommune
Onsdag den 19. juni inviterer Lejre Kommune til sommerseminar for at dele sine erfaringer med andre kommuner. Sommerseminaret afholdes i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening, som oprindelig henvendte sig til Lejre Kommune med idéen om projektet Lejre – Den Økologiske Kommune. Flere kommuner har vist interesse for den grønne energi, der strømmer ud af Lejre Kommune. For selvom projektet kun er halvvejs, har det skabt stor opmærksomhed.

- Mit ønske er, at vi som kommune kan gå foran og vise en grøn vej. For vi peger på økologien der, hvor det giver mening, og hvor det er sund fornuft. Og så bygger projektet på frivillighed, og det har skabt resultater, fortæller borgmester Mette Touborg.

På Sommerseminaret vil fire oplægsholdere, der til daglig har hænderne i projektet, fortælle om deres erfaringer.

DN ønsker flere grønne kommuner
I Danmarks Naturfredningsforening er der stor tilfredshed med udsigten til, at flere kommuner kan blive inspireret til at gå grønne veje. Det har hele tiden været tanken bag projektet, som DN og Lejre Kommune har samarbejdet om:

- For os er det vigtigt, at erfaringerne med en samlet indsats for økologi bliver spredt, så endnu flere kommuner sætter økologi højt på dagsordenen. På Sommerseminaret vil vi samle resultater og erfaringer til nogle konkrete anbefalinger til regeringen om, hvordan den kan støtte op om flere kommuners grønne omstilling, siger Susanne Herfelt, direktør, Miljø & Klima, i Danmarks Naturfredningsforening.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: