Lego ønsker bæredygtige klodser

ENERGI – 30 ansatte hos Lego arbejder med at udvikle nye materialer baseret på fornybare råvarer.

De populære legoklodser skal være mere miljøvenlige. Foto: Lego

Vi har investeret i vindmøller, og vi har reduceret vores interne energiforbrug, ligesom vi har ændret vores pakninger, så der bliver mindre affald. Nu er turen kommet til selve Legoklodserne. I dag fremstilles de af plastmaterialer, der er baseret på olie, men det vil vi gerne erstatte af fornybare og dermed bæredygtige plastmaterialer.

Sådan forklarede Søren Kristiansen, teknisk direktør hos Lego, da han talte på konferencen Nye veje for bioenergien, en konference, der fandt sted på Billund Biorefinery 1. december 2016.

Lego tager opgaven så seriøst, at virksomheden vil investere en milliard kroner i at udvikle bæredygtige materialer. Omkring 30 medarbejdere arbejder med udvikling af nye materialer, og »vi samler vores kompetencer i én bygning«, oplyste Søren Kristiansen.

Kvaliteten skal være i top
Desuden vil Lego inddrage ekstern ekspertise, fx fra universiteterne, ligesom virksomheden vil involvere NGO’ere, ansatte, forbrugere og børn i udviklingsarbejdet. For én ting er sikker, sagde Søren Kristiansen:

- Vi går ikke på kompromis med kvaliteteten. Den skal være i top. De nye materialer skal være lige så holdbare og lige så sikre som de nuværende, det dur fx ikke, hvis et nok så bæredygtigt materiale kan knække, så der opstår skarpe kanter, børn kan skære sig på.

Kan markedsføres i 2020
Lego arbejder i dag med cirka 20 forskellige materialer, som fremstilles i 60 forskellige farver, så det er noget af en opgave, der venter, men Søren Kristensen er optimist og venter, at Lego kan markedsføre de første bæredygtige klodser i 2020 eller 2021, og i 2030 er ambitionen, at alle klodser skal være fremstillet af fornybare materialer.

Lego regner med at bruge 90.000 tons biomateriale om året. Virksomheden beskæftiger ca. 18.000 medarbejdere og har en omsætning på knap 36 milliarder kroner.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: