Kun to kommuner lever op til øko-mål

Kun to ud af 98 kommuner lever i dag op til regeringens økologi-planer. Det kan gøres meget bedre, mener Landbrug & Fødevarer, der vil sætte kommunal økologi på dagsordenen.

Kommunerne skal i gang med at omstille til økologisk mad. Her er det spiseordningen på Amager Fælled Skole.

De danske kommuner skal ud i overhalingsbanen og have fuld fart på deres økologiske målsætninger. Det mener erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer, som ser et stort potentiale for at løfte den økologiske 2020-handlingsplan.

Ifølge planen skal 60 pct. af maden i de offentlige gryder være økologisk i 2020, men det kan kun to af landets 98 kommuner lige nu sætte flueben for. Yderligere 11 har ifølge det økologiske danmarkskort en målsætning, og det er ikke ambitiøst nok.

Vigtigt at lave en plan

- Hvis vi skal rykke på den økologiske omlægning, så er det vigtigt, at kommuner og andre der står for offentlige måltider kommer i gang og laver målsætninger. Hvis man skal i mål med 2020-planen på økologiområdet, så mener vi, at alle kommuner om tre år skal have en plan for, hvordan de i 2020 vil nå 60 pct. økologi, siger økologichef i Landbrug & Fødevarer, Kirsten Lund Jensen.

Hvis den offentlige bespisning kommer op på at udgøre 60 procent, vurderer Fødevareministeriet, at det vil betyde, at 20.000–30.000 hektar jord bliver omlagt. Det svarer til cirka 15 procent af det der skal lægges om for at fordoble det økologiske areal i 2020.

- Derfor er det kun et skridt på vejen, og derfor er det så vigtigt at den offentlige indsats også følges op af en massiv indsats på eksportmarkederne, ligesom der skal mere økologi ind i køleskabene i de danske hjem, siger Kirsten Lund Jensen

Mere viden og uddannelse

Landbrug & Fødevarer støtter omlægningen med forskellige uddannelses-tiltag. Blandt andet gennem initiativer for fremtidens catering- og køkkenpersonale på erhvervsskolerne.

L&F har desuden en række projekter på bedding, der skal styrke økologien i det offentlige i samarbejde med udvalgte kommuner og grossisthuse. Projekterne skal gøre det lettere for offentlige køkkener at lægge om til økologi uden væsentlige ekstraudgifter til råvarer, personale eller indretning af køkkener.

- Vi mener, det er meget vigtigt at få fortalt og vist, hvad det er økologien kan, og få synliggjort de kvaliteter, som der er for natur, miljø og dyrevelfærd. Især over for de mennesker, som skal stå med råvarerne i hænderne, siger Kirsten Lund Jensen.

Økologiske varer for 7,5 milliarder

De seneste år er omsætningen af økologi vokset med mellem 5-10 procent om året. I 2011 blev der i Danmark solgt øko-fødevarer for i alt 7,5 mia. kr. Det svarer til et gennemsnitligt salg på 1.350 kr. til hver dansker. Af den samlede omsætning kommer de 750 millioner kroner fra foodservicesektoren.

Landbrug & Fødevarer forventer, at det økologiske salg i foodservice-sektoren kommer til at vækste ca. 20 pct. i år og 30 pct. i 2013. Og hvis kommuner og andre, der står for offentlige måltider for alvor kommer i gang vil det vokse yderligere.

- Det vil føre til ydereligere økologisk produktion herhjemme, hvis det vel at mærke er danske økologiske råvarer, man vælger at putte i de offentlige gryder, pointerer Kirsten Lund Jensen.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: