Kun hver anden har oplevet normalt klima

Unge under 30 år har aldrig oplevet et normalt klima. Her er det unge i Malmö under en demonstration i oktober 2009. Foto: CC BY flickr benkamorvan

KLIMA – Unge under 30 har aldrig oplevet et normalt klima. Den globale opvarmning har været i gang så længe, ​​at halvdelen af verdens befolkning end ikke var født i februar 1985, som er den hidtil køligste måned i 30 år.

Årtiers klimaforandringer har langsomt fået de fleste af os til at vænne sig til højere temperaturer, flere hedebølger, flere skybrud og flere tørkekatastrofer.  Det gælder måske især unge under 30, som nu udgør over halvdelen af Jordens befolkning. De har nemlig aldrig oplevet et normalt klima.

- I de seneste tre årtier har vi oplevet betydelige temperatur-stigninger både globalt og regionalt, og det betyder, at de fleste mennesker under 30 ikke har levet i en verden uden global opvarmning, siger Michel Jarraud, generalsekretær for FN World Meteorological Organization (WMO ), til nyhedsbureauet Reuters.

Februar 1985 under gennemsnittet
Ifølge ham skal vi helt tilbage til februar 1985 for at finde en måned, da de globale temperaturer holdt sig under gennemsnittet i det 20. århundrede, viser målinger fra det amerikanske National Oceanic og Atmospheric Administration (NOAA).

Den gennemsnitlige alder for ​​verdens befolkning anslås af eksperter i FN til i dag at være 29,4 år. Dermed er over halvdelen af verdens befolkning nu født efter den køligste måned i mere end 30 år.

Det er de færreste af os, der kan registrere klimaforandringer, fordi der er store regionale forskelle. For eksempel var sidste vinter bidende kold i store dele af Nordamerika. Men den overordnede tendens er klar.

Tørke og oversvømmelser
Peter Thorne, klimaforsker ved Nansen Environmental og Remote Sensing Center i Norge, siger, at folk bedre husker ekstreme vejrforhold.

- Hedebølger, tørke og ekstreme oversvømmelser udløse lettere associationer til klimaforandringer, siger han til Reuters. Og flere ekstremer kan øge presset på politikere og regeringer og få dem til at handle.

Næsten 200 regeringsledere har aftalt, at de sammen vil lægge en plan for, hvordan man kan bremse den globale opvarmning primært ved at reducere udledningen af ​​drivhusgasser fra biler, kraftværker og fabrikker. Det skal ske på et topmøde i Paris i slutningen af ​​2015.

Regeringsledere har forpligtet sig til at begrænse opvarmningen, så den globale temperaturstigning kan holdes under to grader i forhold til niveauet før industrialiseringen. som  fyrede op under klimaforandringerne ved at brænde mere kul og olie af.

 

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: