Kinesisk plantemedicin virker slankende

MAD – Stof fra planter brugt i traditionel kinesisk medicin har en slankende effekt, viser nyt studie på mus. Stoffet kan meget vel forebygge sygdomme og have en slankende virkning hos mennesker, mener dansk forsker.

Berberin, der findes i flere planter og anvendes i traditionel kinesisk medicin, kan øge fedtforbrændingen og energiomsætningen. Foto: CCBY flickr

Mens Vesten leder efter årsager til den omfattende fedmeepidemi, kommer Østen måske ind fra højre med en løsning.

En ny undersøgelse, udgivet i det anerkendte tidsskrift Nature, viser, at stoffet berberin, der findes i flere planter brugt i traditionel kinesisk medicin, kan øge fedtforbrændingen og energiomsætningen, så det har en slankende effekt på mus.

Dansk forsker: Overbevisende
Stoffets virkning kan meget vel også findes i mennesker, vurderer Camilla Scheele, lektor på Københavns Universitet og Center for Inflammation og Metabolism ved Rigshospitalet.

- Det er et meget overbevisende og interessant resultat, siger hun til Videnskab.dk

- Stoffet er tidligere blevet brugt på mennesker med sukkersyge med en virkning, der ligner den, de finder i musene. Så stoffet kan sandsynligvis også have en slankende effekt på mennesker, vurderer Camilla Scheele. Hun har ikke været til at lave undersøgelsen.

Værd at vide

  • Inden for traditionel kinesisk medicin mener man, at menneskekroppen består af fem elementer – træ, ild, jord, metal og vand.
  • Målet med en behandling i kinesisk medicin er at oprette en balance mellem ’yin’ og ’yang’ – to modpoler, der helst skal være i ligevægt. Det gør de folk, der praktiserer kinesisk medicin, med lægeurter som ginseng, Rauwolfia og Ephedra. Samtidig bruger de også akupunktur som en del af behandlingen.

Kilde: Den Store Danske.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: