Kæmpepandaen ikke længere truet

BIODIVERSITET – Kæmpe-pandaen er netop blevet nedklassificeret fra ‘moderat truet’ til ‘sårbar’ på den globale liste over arter, som er i farezonen for at uddø. To ud af tre lever i naturreservater.

Kæmpepandaen er ikke længere i fare for at uddø. To ud af tre lever i beskyttede naturreservater i Kina. Foto: Susan A. Mainka. Foto: Susan A. Mainka

Den ikoniske kæmpe-pandaen, som i mange år har været ved at uddø, er ikke længere i overhængende fare for at blive helt udryddet. Verdens internationale naturbeskyttelses-organisation, IUCN, har nedklassificeret dyret.

Fra at være moderat truet er dyret nu rykket ned på listen over planter og dyr, der er i fare for helt at uddø. Kæmpe-pandaen figurerer nu på listen som sårbar, oplyser WWF Verdensnaturfonden.

Kina gør en stor indsats
- Det er en fantastisk glædelig nyhed, siger Bo Normander, wildlife-ekspert og programleder for skov og biodiversitet i WWF.

De kinesiske regering kunne sidste år oplyse, at bestanden af pandaer er steget med 17 procent. Det betyder, at der nu lever 1864 kæmpepandaer i Kinas vilde natur.

- Fremgangen viser, at Kina gør en stor indsats for bevarelse af pandaen, og at det nytter at beskytte de skove, hvor pandaen lever. Årtiers indsats og pres fra WWF bærer nu frugt, siger Bo Normander.

Da de kinesiske myndigheder i 2003 optalte bestande af de ikoniske dyr, levede der kun 1.596 kæmpe-pandaer i den vilde natur.

Mest elskværdige frednings-ikon
Også WWF internationale generaldirektør, Marco Lambertini, glæder sig over fremgangen.

- I over 50 år har kæmpepandaen været klodens mest elskværdige frednings-ikon – ligesom den har været symbolet for WWF. Det, at pandaen nu ikke længere er klassificeret som moderat truet, er en fantastisk nyhed for alle, der er engagerede i og arbejder for at beskytte naturen og arterne, siger han.

- Kæmpepandaens fremgang viser, hvordan vi kan redde dyrelivet og forbedre biodiversiteten, når videnskaben, politisk vilje og engagement fra lokalsamfund arbejder sammen, tilføjer Lambertini.

Panda som logo
WWF bruger pandaen som logo. Panda-logoet blev designet af organisations stiftende formand, naturalist og maler Sir Peter Scott i 1961. 20 år senere blev WWF den første internationale organisation, som opererede i Kina.

Siden da har WWF arbejdet side om side med regeringer for at redde kæmpepandaen og dens levesteder. Blandt andet ved at hjælpe med at etablere netværk af kæmpepanda-reservater og panda-korridorer og samarbejde med lokalsamfund i de skove, hvor pandaen lever.

Dette arbejde har resulteret i, at to tredjedele af de vilde pandaer nu lever i beskyttede områder.

To ud af tre lever i naturreservater
Ifølge WWF lever 1.246 af de vilde pandaer nu i naturreservater. Det svarer til 66,8 procent af den samlede bestand.

Der er i øjeblikket 67 naturreservater for pandaer i Kina. Det er 27 flere end ved sidste optælling i 2003.

WWF støtter den kinesiske regerings arbejde for beskyttelse af pandaen ved at oprette naturreservater og ved at skabe såkaldte bambuskorridorer mellem reservaterne, så pandaerne kan finde mere mad og nye partnere til parring.

WWF sikrer ligeledes juridisk beskyttelse af en stor del af pandahabitaterne og forbedrer metoderne til at beskytte pandaen generelt.

Det er ikke længere de traditionelle trusler, som for eksempel krybskytteri, der udgør den største fare. Derimod tæller andre trusler som minedrift, vandkraft, turisme og opførslen af ny infrastruktur kraftigt med på pandaens trussel-liste.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: