Plastposer er bedre for miljøet end poser af papir

KOMMENTAR – Det er en forkert beslutning at droppe indkøbsposer af plastik, hvis LIDL virkelig vil det bedste for miljøet. Den er klart bedre end papirsposer og andre alternativer, skriver Christina Busk, Plastindustrien.

Hvert år bruger europæerne ikke mindre end 100 milliarder plastikposer, og det har katastrofale konsekvenser, fordi mange af dem årligt lander i naturen. Foto: Gustav Bech

Af Christina Busk, miljøpolitisk chef i Plastindustrien

LIDL annoncerede fornylig, at de vil stoppe med at sælge plastposer til deres kunder. »Vi gør det, fordi vi arbejder med forskellige CSR-tiltag, og miljø er et af de essentielle områder«, sagde CSR-ansvarlig i LIDL Danmark, Tina Kaysen i den forbindelse.

Men vil LIDL virkelig miljøet det bedste, så er det en forkert beslutning. Talrige undersøgelser peger nemlig på, at plastposen er klart bedre end sine alternativer. Særligt når vi sammenligner med poser af papir, der
i langt de fleste tilfælde vil blive det, forbrugeren vælger.

Ifølge en australsk undersøgelse går der således ca. dobbelt så meget CO2 til produktionen af en papirpose som til en pose magen til den, LIDL nu ikke længere vil tilbyde sine kunder. Selvom undersøgelser som denne altid vil være præget af specifikke nationale og lokale forhold, forbrugsmønstre og andet, så er der ikke umiddelbart nogen grund til at tro, at billedet vil være markant anderledes i Danmark.

En plastikpose vil altså som udgangspunktet belaste miljøet mindre end en papirpose i langt de fleste tilfælde.

Papirposer kan ikke genbruges
Og der er flere fordele ved plastposen. Jo mere vi genbruger i stedet for at købe nyt, desto bedre er det for miljø og klima. Det gælder også bæreposer. Det er en fast konklusion i alle analyser, der sammenligner forskellige posetype.

Når vi køber en pose, skal vi altså rigtig gerne vælge en pose, der kan bruges igen og igen. Det kan vi med plastposen, mens det er langt sværere med posen af papir. Der skal nemlig ikke mere til end en regnbyge, lidt kødsaft eller kondensvand fra en mælkekarton, så er papirposen lige til at smide ud. Faktisk har en skotsk undersøgelse vist, at papirposens manglende robusthed skaber en situation i supermarkederne, hvor kunderne sågar pakker deres varer i et dobbelt lag af papirposer.

En anden ulempe ved papirposen er, at den heller ikke fungerer som skraldepose. Tal fra Irland har således vist, at når forbruget af bæreposer i plast falder, så stiger forbruget af affaldsposer – og så er vi jo lige vidt.

Brug genanvendt plast
Vil LIDL virkelig gerne have en endnu grønnere profil, end de konventionelle plastposer kan tilbyde, så er der langt bedre veje at gå end papirposerne.

Det kan fx give en markant CO2-reduktion at fremstille plastposer af genanvendt plast frem for af ny plastråvare. Flere andre danske supermarkeder som fx Aldi og COOPs forskellige kæder sælger heldigvis også netop poser i genanvendt plast.

Et andet bud kunne være at markedsføre indkøbsnet i vævet plast. De kræver langt færre ressourcer at fremstille end traditionelle bomuldsnet, og der er klar evidens for, at netop den type af plastpose kan give den mindste miljøbelastning af alle poser, hvis bare den genbruges nogle få gange.

Begge dele kunne være rigtig gode løsninger. Bare at udskifte plast med papir er i hvert fald at gøre miljøet en bjørnetjeneste.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: