Hvert femte svinebrug må dreje nøglen om

LANDBRUGSKRISE: Prisen på svinekød er dykket til et nyt lavpunkt, og hver femte svineproducent har drejet nøglen om eller må gøre det i løbet af kort tid.

Prisen på svinekød er dykket til et nyt lavpunkt, og mange svineproducenter er fanget i en gældsfælde, der tvinger dem til at producere videre, til banken siger stop. Foto: Danish Crown

Op mod 20 procent af de danske svineproducenter har drejet nøglen om eller må gøre det inden for den nærmeste fremtid. De har for høj gæld og kan derfor ikke betale renter og afdrag, fordi svinenoteringen er dykket til et nyt lavpunkt.

Kun få klarer sig godt. Resten har stadig positive tal i alle ender af skalaen, men de fleste er på ingen måde tilfredse med deres indtjening.

- Min fornemmelse er, at der er flere konkurser end tidligere, og jeg frygter endnu flere, siger Carsten Paulsen, afdelingschef, virksomheds- og produktionsøkonomi, LMO til Landbrugsavisen.

- Der er mange der går med tanker om at stoppe. Men der skal noget til for at tage den beslutning, og min egen vurdering er, at tingene kan vende tilføjer han.

På blot to år er prisen på svinekød faldet med 25 procent, og i dag får svineproducenterne kun 8,40 kroner per kilo. Den høje gæld gør det umuligt for bønderne at skrue ned for produktionen og vente på bedre tider. I stedet havner producenterne i en gældsfælde, der tvinger dem til at fortsætte i højt gear, indtil banken eller andre kreditorer siger stop.

Både store og små lukker ned
LandbrugsAvisen har foretaget en rundringning til en række af landets landbrugsrådgivere for at høre, hvordan det står til hos svineproducenterne.

Udviklingsdirektør, Jysk Landbrugsrådgivning, Bjarke Poulsen siger, at de i den seneste måned har set et forholdsvist stort antal konkurser.

- Men de, der er tilbage, klør på med krum hals, siger han til avisen.

Der er især i Jylland, at krisen spidser til. På Sjælland er det forholdsvis få svineproducenter, der indstiller produktionen. Ifølge rådgiverne er det både små og store svinebesætninger, der lukker ned, fordi de ikke kan få økonomien til at hænge sammen.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: