Højskole giver unge lyst til at flytte på landet

LANDBRUG – Sidste års elever på Det lille jordbrug har fået mod, viden og netværk til at føre deres landbo-drømme ud i livet. Nu strømmer tilmeldingerne ind til endnu et år på Jyderup Højskoles kombinerede højskole- og praktikforløb.

Rose Rørdam har tidligere boet i København, men er nu flyttet på landet. Foto: Oliver Brunsø

- Vi er drevet af et inderligt ønske om at give unge lyst til at beskæftige sig med, hvordan vi producerer vores mad på bæredygtig vis og skaber liv på landet, siger Nanna Brendholdt, der er kursusleder og initiativtager til Det Lille Jordbrug.

Eleverne fra sidste år har fået mod, viden og netværk til at fortsætte interessen for landbruget, og for flere har det betydet en ny retning i livet. Den succes glæder Jyderup Højskole sig til at gentage i 2019.

Drømmen blev til virkelighed
Rose Rørdam, 24 år, har efter højskolekursus og praktik valgt at flytte fra København og ud på landet, hvor hun skal bo og hjælpe til på gården Farendløse Mosteri, et af praktikstederne på Det lille jordbrug.

- Det er ikke længere blot en drøm at flytte på landet, Det lille jordbrug har gjort det muligt at handle på den. Vi har mødt mange mennesker, som har stået med åbne arme og inviteret os til at være med i livet på landet, fortæller Rose.

Har gjort mig bedre rustet
For Marie Klintrup, 32 år, fra København, har fem måneder med Det Lille Jordbrug også givet hende mod til at finde nye karriereveje og flytte på landet.

- Det har gjort mig bedre rustet til at tage skridtet og komme ud på landet. Jeg er ikke længere på bar bund, og jeg kender nu mennesker, som jeg ved, jeg kan spørge til råds og dele erfaringer med. Folk har været utrolig inkluderende og generøse med deres viden, i modsætning til i mit akademiske storbyliv, hvor konkurrencementaliteten, egoerne og de spidse albuer ofte er et vilkår, siger Marie.

Foreløbig satser vi på selvforsyning
For Agnes Arnbjerg, 27 år fra Brokøb, der ligesom Marie er vokset op i byen, har Det Lille Jordbrug på Jyderup Højskole, givet hende viden og mod til at kaste sig over de fire hektar, hun allerede har købt sammen med sin kæreste.

- Vi var begge med på Det Lille Jordbrug, og nu ved jeg hvordan jeg, kan få ting til at gro derude og kan slet ikke vente til det bliver forår. Foreløbig satser vi på noget selvforsyning, men måske en af os kan tjene sin månedsløn her en dag. siger Agnes fortrøstningsfuldt.

Både teori og praksis
Det Lille Jordbrug varer fra marts til august, og i den tid er eleverne på højskole i seks uger, hvor de får fyldt på med historisk, filosofisk og økonomisk indsigt i landbruget og livet på landet, og der bliver talt om natur, ressourcer og livskvalitet.

Resten af tiden foregår i praktik på et mindre eksperimenterende landbrug eller i praktik på sin egen gård. Jyderup Højskoles vision er at invitere så mange unge mennesker ud i marken som muligt, skabe debat om landboliv og mulighederne for at starte et alsidigt landbrug.

Det Lille Jordbrug er udviklet af Jyderup Højskole i samarbejde med en håndfuld mindre gårde og er fagligt støttet af Praktisk Økologi, Frie Bønder – Levende Land og foreningen Frøsamlerne.

De unge kvinder har fået mod, viden og netværk til at fortsætte interessen for landbruget og flytte på landet. Fra venstre: Marie Klintrup, Rose Rørdam og Marie Boesen, praktikvært på Hellevad Vandmølle. Foto: Rikke Kooistra

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: