Hjælp foråret på vej på altanen

NATUR – Det er koldt, mørkt og regnfuldt udenfor, og måske føles det søde sommerliv på altanen meget langt væk. Brug ventetiden på at planlægge den kommende sæson, og måske kan du sætte de første frø til spiring i vindueskarmen. Så kan man allerede nu få fornemmelsen af forår.

Brug den mørke tid til at søge information og planlægge forårets og sommerens glæder. Foto: Altan-Inspiration

Livet på altanen er genstand for mange drømme. Uanset om ønsket er en urban køkkenhave eller et farvestrålende blomsterflor, så er det en god idé at bruge den mørke tid til at søge information og planlægge forårets og sommerens glæder.

Det kan du læse mere om på Altan-Inspiration.dk, der har fokus på de specielle forhold, der gør sig gældende på altanen. Ejeren Lotte Andreasen deler her sine mange tips og idéer til, hvordan man kommer godt i gang med altansæsonen allerede nu.

Hvilke planter passer på din altan?

Allerede sidst i januar begynder frøposerne at dukke op i planteskoler og dagligvarehandelen. Gå på jagt efter spændende nyheder og find gamle favoritter. Foto: Altan-Inspiration

Nogle planter kræver fuld sol og andre trives bedst i skyggen, så selv om altanen ikke er badet i sol fra morgen til aften kan man sagtens få frodige altankasser.

Havecentre og blomsterbutikker har faguddannet personale til at vejlede om plantevalg, og der er også meget inspiration at hente på nettet og i havebøger.

Vælg gerne et farvetema, så resultatet bliver roligt at se på, lyder Lotte Andreasens råd.

Lav en plan, så der er noget smukt at kigge på hele året fra blomsterløg i det tidlige forår til vinterens stedsegrønne vækster. Vær en god nabo og vælg blomster, der ikke drysser kronblade gennem hele vækstsæsonen.

Skab læ
En have på 3. sal er grundlæggende anderledes end en have i jordniveau. Vinden kan være barsk – nærmest som på en bjergside – og det kan skade planterne og udtørre jorden.

Ved at montere et læsejl kan man lave et mere beskyttet miljø og desuden få mere privatliv på sin altan.

Giv planterne et godt hjem
For en plante er der stor forskel på at have rødderne gravet ned i jorden og at stå i en krukke på en altan. I jorden er rødderne beskyttet mod temperaturudsving og der er et større område, hvor planten kan suge vand og næring.

Vælg dybe altankasser med plads til så meget pottemuld som muligt og køb en god krukkejord. Det er planternes madpakke, så det betaler sig at købe god kvalitet og gerne en type, der er tilsat ler eller andre partikler, der hjælper med at opmagasinere vand. Lad være med at genbruge gammel pottemuld, da den er udpint.

Før man går i gang med at plante, så tjek at der er drænhuller i bunden af alle plantebeholdere. Der er mange flere planter, der dør af overvanding end af tørst. Brug også gerne et lag leca-kugler eller potteskår i bunden af blomsterkasserne for at sikre effektivt dræn.

For at undgå, at der løber muddervand ud af hullerne og ned på altangulvet, skal du dække hullerne med et kaffefilter eller et stykke geotekstil.

Start foråret i vindueskarmen
Allerede sidst i januar begynder frøposerne at dukke op i planteskoler og dagligvarehandelen. Gå på jagt efter spændende nyheder og find gamle favoritter.

Det er nemmest at forspire de små frø i færdigkøbte minidrivhuse, men man kan sagtens bruge andre beholdere til at så i. Brug en speciel så- og priklemuld uden gødning, der kan svide de små planter. Sæt din spirekasse så lyst som muligt.

Sørg for at holde jorden jævnt fugtig. Det er svært for det lille frø at bryde gennem jordoverfladen, hvis den tør og skorpet. Vand gerne med en forstøverflaske og dæk jorden til med en plastikpose hvor der er klippet ventilationshuller. Når frøene er spiret, så fjernes overdækningen.

5 tidlige frø til køkkenhaven

  • Chili
  • Tomat
  • Artiskok
  • Persille
  • Savoykål

5 tidlige frø til blomsterhaven

  • Ærteblomst
  • Kornblomst
  • Lodden løvefod
  • Stedmoderblomst
  • Begonie

Kilde: Altan-Inspiration.dk

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: