Grønne partier vil booste økologi i kommuner

MAD – Enhedslisten, Alternativet, SF og de radikale vil booste økologi og mere plantebaseret kost i regioner og kommuner. Der er støtte i kommunerne til mere økologi på tværs af alle politiske partier.

Urteomeletten med munkbønner og friske krydderurter er et godt bud på en ret uden kød, men med masser af protein, som her kommer fra æg. Urteomeletten er en af de populære retter på Regionshospitalet i Randers, som er Danmarks førende. Over 90 procent af råvarerne er økologiske. Foto: Søren Gammelmark

Et nyt fælles forslag fra de grønne partier i Folketinget skal booste brugen af økologiske råvarer og mere plantebaseret kost i kommuner og regioner.

Fra januar 2018 er der nemlig ikke flere midler til omlægning til økologi til de offentlige køkkener. Den sidste omlægningspulje udløber ved årets udgang, og derfor har Enhedslisten, Alternativet, SF og de radikale fremsat et beslutningsforslag, der pålægger regeringen at sikre, at der fra og med 2018 oprettes en omlægningspulje på 30 millioner kroner årligt over fire år.

Sund fornuft
Mere økologi og plantebaseret kost i de offentlige køkkener er sund fornuft både for miljø, klimaet, grundvandet, vores sundhed og for økonomien, mener partierne.

- Med forslaget vil vi sikre, at omlægningen af de offentlige køkkener til mere økologi ikke går i stå nu, når omlægningspuljerne udløber her ved udgangen af året. Vi vil gerne sikre, at der kommer meget mere økologi og plantebaseret kost ude i børnehaverne, på plejehjemmene og på hospitalerne, siger Søren Egge Rasmussen, der er Enhedslistens fødevareordfører.

Han pointerer, at der er kæmpe fordele ved at nedbringe forbruget af animalske produkter, hvis man ser på klimaeffekten.

- Mere plantebaseret kost er en del af løsningerne på klimaområdet og kommunerne og regionerne kan med deres store indkøbsvolumen bidrage væsentligt hertil. Den omstilling skal vi selvfølgelig hjælpe kommunerne og regionerne i gang med, siger han.

- Økologi kan mange ting – ikke bare skåne miljø og drikkevand. Én af dem er at sikre os mad uden giftrester. Det betyder meget for mange mennesker. Samtidig spiser vi alt for meget kød i Danmark, og det giver både en høj klimabelastning, men også sundhedsproblemer. WHO anbefaler, at vi spiser langt mindre kød og derved nedsætter risikoen for visse sygdomme. Så med sikkerheden for altid at kunne få et måltid uden kød, kan den enkelte lettere skrue ned for sit kødforbrug, siger Christian Poll, Alternativets fødevareordfører.

Langt fra i mål
- Vi er langt fra i mål i forhold til den omlægning til økologi i de offentlige køkkener. Langt flere kommuner og regioner skal i gang med at lægge om til mere økologi og flere grøntsager. Det gavner klimaet, miljøet og giver flere muligheder til mennesker, der gerne vil spise vegetarisk, siger Ida Auken, Radikale Venstres fødevareordfører.

SF’s fødevareordfører Trine Torp mener, man skal have friheden til at leve vegetarisk eller vegansk.

- Også hvis man for eksempel bliver indlagt på et sygehus eller flytter på plejehjem, og derfor ikke selv har mulighed for at købe ind og lave mad. I SF ser vi gerne, at man i regioner, kommuner og institutioner skaber muligheden for at vælge plantebaserede måltider, siger Trine Torp.

Bred støtte i kommuner og regioner
Ifølge Økologisk Landsforening har en lignende pulje i årene 2012-2017 fået over 30 kommuner samt en lang række regionale og statslige institutioner i gang med omlægning til typisk 60 procent økologi

- Det fremsatte forslag vil hjælpe kommunerne på vej, siger Paul Holmbeck, direktør i Økologisk Landsforening.

- Forslaget bygger på en succes, hvor mange kommuner og regioner er kommet i gang med økologi, og hvor mange flere gerne vil. Vi kan se på landkortet for ØkoValg 2017, at der nu er over 1.300 kommunal- og regionspolitikere, der støtter omlægning til 60 procent økologi i offentlige køkkener, siger han.

Dansk Vegetarisk Forening er begejstret over forslaget.

-Det nye forslag vil gøre det muligt for mange offentlige køkkener at sikre titusindvis af vegetarer og veganere et reelt ernæringsmæssigt forsvarligt valg i offentlige køkkener, siger Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening.

-Vi ved, at 44 procent af danskerne mener, at offentlige køkkener – dvs. skoler, plejehjem, daginstitutioner, hospitaler osv. – altid som en valgmulighed bør tilbyde et vegetarisk måltid helt uden animalske fødevarer, siger han.

Uddannelse i køkkenerne driver grøn omlægning
Ifølge Økologisk Landsforening vil puljen blandt andet støtte efteruddannelse af køkkenpersonale samt planlægning og gennemførelse af omstilling til min. 60 procent økologi og tilbud om ernæringsrigtig vegetarisk mad til de borgere, der ønsker det.

- Det er de madprofessionelle på plejehjem, daginstitutioner, hospitaler og rådhuse, som har været drivkraften for den grønne omlægning. Det kræver nytænkning og stærkt håndværk, og derfor skal de bakkes op med efteruddannelse, omlægningshjælp og konkrete mål fra kommunal- og regionspolitikere, siger Paul Holmbeck.

- Både duften og fornuften er på vej tilbage i de offentlige køkkener. Madprofessionelle laver mere mad fra bunden, bager eget brød, bruger mere grønt og laver mere varierede menuer. Ved at reducere spild, købe varer i sæson og bruge mere grønt og mindre kød kan de lidt dyrere økologiske råvarer rummes i budgetterne, samtidig med at måltiderne bliver sundere, friskere og mere klimavenlige.

Flertal er muligt
Økologisk Landsforening vurderer, at det er realistisk, at der kan blive flertal for forslaget. Der er støtte i kommunerne til mere økologi på tværs af alle politiske partier.

- Når vi snakker økologi som vej til beskyttelse af grundvandet, mere dyrevelfærd og erhvervsudvikling, er det emner, hvor der er politisk støtte ude i kommunerne – på tværs af partierne. Og vi fornemmer en positiv holdning fra flere andre partier i Folketinget til mere økologi i offentlige køkkener, så der kan meget vel være et flertal for forslaget om den nye pulje til fremme af økologi, siger Paul Holmbeck.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: