Grønkål er powerfood

MAD – Grønkål er den sundeste af kålsorterne og er en rigtig booster for kroppen, skriver Kirsten Skaarup. Her er hendes opskrift på en lækker grønkålspesto.

Grønkål er også rig på kalk, fosfor, mangan og er en af de bedste kilder til magnesium, som mange er i underskud med. Foto: Kirsten Skaarup

Af Kirsten Skaarup, forfatter

Grønkål er en rigtig booster for kroppen, som de små celler sukker efter her sidst på vinteren. Som en af de sundeste af kålsorterne har grønkål helt fortjent fået betegnelsen »Dronningen af grønt«.

De krøllede grønne blade gemmer på meget beta-caroten (forstadiet til A-vitamin), som blandt andet er godt for øjnene, og K-vitamin samt B- og C-vitaminer.

Grønkål er også rig på kalk, fosfor, mangan og er en af de bedste kilder til magnesium, som mange er i underskud med. Både kalk og magnesium er vigtige for knoglerne, og spiser man ikke mælkeprodukter, er det ekstra vigtigt at spise mange kalk- og magnesiumrige grøntsager som grønkål og broccoli.

Grønkål indeholder kun 33 kalorier pr. 100 g. Det betyder, at grønkål er en af de mest kaloriefattige grøntsager med flest opbyggelige stoffer pr. kalorie.

Hvis man ikke spiser mælkeprodukter, er det ekstra vigtigt at spise mange kalk- og magnesiumrige grøntsager som grønkål. Foto: Colourbox

Undgå spild
Jeg kan høre rundt omkring, at folk smider rigtig meget spiseligt væk fra grøntsager. Fx kasseres den tykke stok på broccoli og midterstykket i blomkål. Jamen! det er da for galt.

Det er absolut spiselige ting, og det samme er mange blade fra kål og rodfrugter. Tænk kreativt. Hvis du ikke lige kan finde anvendelse for det ekstra i en salat eller suppe, så brug blade, stokke etc., når du koger bouillon.

Når det gælder grønkål, kan du anvende midterribberne på grønkålsbladene til en lækker forret, se tip nedenfor.

Grønkålspesto klar til at spise. Foto: Kirsten Skaarup

Grønkålspesto

  • 50 g cashewkerner
  • 100 g grønkål
  • 2 fed hvidløg
  • ca. 1/2 dl oliven- eller rapsolie
  • evt. 50 g tør ost (vegansk)
  • citronsaft

Sådan gør du:

  • Rist cashewkernerne gyldne på en tør pande.
  • Riv kålen af midterribberne i små stykker og kom dem i blenderen sammen med nødder, hvidløg og olie.
  • Blend til pestoen er pureret. Rør evt. lidt vand i – eller mere olie, hvis du ikke tæller kalorier.
  • Riv osten og rør den i.
  • Smag til med salt, peber og citronsaft.

Tip
Gem midterribberne af grønkålen og spis dem som asparges. Damp stænglerne let og servér dem med vinaigrette – en dressing bestående af olie og syre.

Kirsten Skaarup har skrevet omkring 20 kogebøger, blandt andet bestselleren »Vegetarisk køkken«. Kirsten Skaarup har rejst i 50 lande og er inspireret af mad i hele verden. Hun har været vegetar i 40 år. Du kan finde flere opskrifter på kirstenskaarup.dk.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: