Gravide har færre ftalater i kroppen

FTALATER – Gravide kvinder har i dag færre ftalater i kroppen end tidligere, viser nye forskningsresultater. Men Det Økologiske Råd frygter, at de måske blot er blevet erstattet af andre kemikalier, som ophobes i kroppen.

Gravide kvinder har færre ftalater i kroppen end tidligere. Foto: Colourbox

Forskere på Syddansk Universitet og Odense Universitets Hospital har målt et rekordlavt niveau af ftalater blandt 245 gravide fynboer. Niveauet er både lavere end i tidligere danske undersøgelser og sammenlignet med eksempelvis svenske og amerikanske gravide.

Det er godt nyt for nyfødte drengebørn, da tidligere studier har påpeget en sammenhæng mellem gravides ftalatniveau og det, at drengene senere i livet får lavt testosteronniveau og dårligere sædkvalitet.

Tina Kold Jensen, professor ved SDU og forskningsleder for Odense Børnekohorte under HCA Børnehospital på OUH, skønner, at ftalatniveauet blandt de fynske gravide kvinder nu er så lavt, at det ikke påvirker drengene nævneværdigt.

Køb svanemærkede produkter
- Efter min vurdering skyldes den positive udvikling en kombination af de danske myndigheders indsats for at begrænse ftalater i produkter og så et højt informationsniveau, som har skabt stor opmærksomhed i befolkningen om de hormonforstyrrende effekter, siger hun.

Tina Kold Jensen mener dog ikke, at de gravide endnu kan ånde helt lettede op. Hun påpeger blandt andet, at der fortsat kan måles spor af fthalater og andre hormonforstyrrende stoffer i urinen hos næsten alle gravide.

- Jeg vil stadig opfordre gravide til at bruge så lidt kosmetik og creme som muligt og generelt bruge svanemærkede produkter, siger Tina Kold Jensen.

Lone Mikkelsen, seniorrådgiver i kemikalier hos Det Økologiske Råd, anser det for sandsynligt, at de gode resultater efter alt at dømme er resultatet af flere forbud og øget regulering af ftalaterne.

- Det er meget positivt og den bedste argumentation for, at der i det hele taget skal lovgives i forhold til de hormonforstyrrende stoffer, mener hun.

Mange hormonforstyrrende stoffer
Lone Mikkelsen er dog bekymret for, at disse resultater kan dække over andre skræmmende tal. Der er nemlig mange andre hormonforstyrrende stoffer, som denne forskning ikke har undersøgt for.

- Industrien er begyndt at udskifte ftalater med en ny type af kemikalier der har samme blødgørende egenskaber, og flere resultater peger på, at disse er mere skadelige end ftalaterne , forklarer Lone Mikkelsen.

Forskerne bag undersøgelsen understreger netop denne problemstilling: At deres resultater udelukkende viser en positiv tendens i forhold til gravides indhold af ftalater i kroppen, men ikke har medtaget alt de andre mange påvirkninger, vi alle udsættes for hver eneste dag.

Vi ved for lidt om cocktaileffekten
Cocktaileffekten af de forskellige kemikalier, vi optager via luften, igennem vores mad og via de produkter, vi omgiver os med, er en faktor, som man slet ikke kender nok til i dag. Desværre viser megen dansk forskning, at denne effekt gør kemikalierne endnu mere skadelige, end de er vurderet til i dag.

- Jeg glæder mig over, at undersøgelsen fra Odense viser, at nyfødte drenge i dag ser sunde og raske ud i forhold til tidligere undersøgelser. Men vi udsættes stadig for mange hormonforstyrrende stoffer, som kan skade udviklingen på et utal af måder – også på sigt. Disse kemikalier skal ud af forbrugerprodukter – så vi ikke skal gå og være bekymrede, siger Lone Mikkelsen fra Det Økologiske Råd.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: