GMO ødelægger eksport af hør

Ulovligt indhold af GMO ødelægger Canadas eksport af hør til Europa.

Percy og Louise Schmeiser blev slæbt i retten af Monsanto.

Canadiske landmænd betaler nu prisen for en omfattende forurening og spredning af GMO til konventionelt dyrkede hør-afgrøder.

Britiske og tyske myndigheders gentagne fund af GMO i importeret hør fra Canada fik i sidste måned prisen til at styrtdykke og eksporten til at kollapse.

- Da det blev klart, at vores hør var forurenet med GMO, faldt prisen overnight med fire dollar pr. bushel, og markedet gik helt i stå. Det er intet mindre end en katastrofe, siger den candadiske landmand, Percy Schmeiser.

Han er inkarneret GMO-modstander og blev kendt, da han for tolv år siden blev slæbt i retten af verdens største frøfirma, som fik ham dømt for krænkelse af virksomhedens patentrettigheder.

Skulle destrueres

Canada eksporterer op mod 80 procent af hørproduktion til Europa, og har ingen alternative afsætningsmuligheder. Hør bruges bl.a. i morgenmadsprodukter.

Den genmodificerede hør blev oprindelig udviklet i laboratoriet på et canadisk universitet og blev aldrig frigivet til kommerciel dyrkning, da landmænd og myndigheder frygtede, det ville gå ud over eksporten til det GMO-restriktive Europa.
Universitet fik derfor ordre om at destruere den gensplejsede variant.

- Men det gjorde de ikke, og nu finder vi den gensplejsede hør i markerne. Det går ud over hele industrien, som er tuet af ødelæggelse, siger Percy Scmeiser.

Ifølge ham er sameksistens mellem økologiske, konventionelle og GMO-afgrøder en illusion. Den enkelte landmand mister friheden til at vælge.

- Når man først har indført GMO-afgrøder er der ingen vej tilbage. Så er det slut med økologisk landbrug, advarer han.

Slut med raps og soja

I Canada har økologiske landmænd ikke længere mulighed for at dyrke hverken raps eller soja.
- Der findes ikke længere rent, oprindelig såsæd. Det er altsammen inficeret med GMO, siger han.

Hvis en økologisk landmand får forurenet sin mark med GMO, kan det få meget store økonomiske konsekvenser, fordi han mister sin godkendelse og skal igennem en ny omlægningsperiode.

- Forsikringsselskaberne, som ellers er villige til at forsikre mod stort set alt, vil ikke være med til at forsikre mod GMO. De ved udmærket, at det blive en dårlig forretning. Derfor holder de sig klogeligt på afstand, siger Schmeiser.

Canada og USA var de første lande, der tilbage i 90erne indførte gensplejsede afgrøder. Over halvdelen af verdens 125 millioner hektar med genmodificerede afgrøder dyrkes af amerikanske farmere, som har tilsået 90 procent af deres soja- og bomuldsmarker med GMO-frø og 58 procent af majsen.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: