Giftrester i modetøj bør føre til stramning af EU’s kemikalielov

Fundet af ftalater og NPE i modetøj fra Bestseller viser, det er på høje tid, at EU forbyder hormonforstyrrende stoffer, så de bliver fjernet helt fra markedet, mener Det Økologiske Råd.

Modetøj er ofte fyldt med kemikaler, afslører en ny rapport fra Greenpeace. (Foto: Emma Stoner/Greenpeace)

EU’s kemikalielovgivning REACH er utilstrækkelig, når det gælder regulering af hormonforstyrrende stoffer. Det er igen blevet dokumenteret, efter at Greenpeace har fundet rester af ftalater, NPE og andre farlige stoffer i tøj fra en række af verdens største modefirmaer, herunder den danske Bestsellerkoncern. I undersøgelsen blev der fundet rester af farlige kemikalier i 63 pct. af 141 tekstilprøve, fremgår det af rapporten fra Greenpeace.

- Det er dybt skuffende, at man stadig kan finde stoffer som ftalater og NPE i tøj fra et velrenommeret dansk firma som Bestseller. Det viser med al ønskelig tydelighed, at der er brug for et egentligt forbud mod de hormonforstyrrende stoffer, siger Eline Aggerholm Kristensen, kemikaliemedarbejder i Det Økologiske Råd.

Kemikalier i størstedelen af tøjet
De stoffer, som blev fundet i tøjet fra Bestsellerkoncernen er reguleret af EU’s kemikalielov REACH og står allerede på Miljøministeriets liste over uønskede stoffer. Alligevel var der ftalater og NPE i alle prøver fra Bestseller-firmaet Only, og stofferne blev fundet i 80 procent af tøjet fra Vero Moda og 60 procent af prøverne fra Jack & Jones.

- Når man finder ftalater og NPE i det omfang i tøj fra et dansk firma, så dokumenterer det, at Miljøministeriets henstillinger ikke er nok. Det er nødvendigt med et EU-forbud, påpeger Eline Aggerholm Kristensen.

Kan forringe mænds sædkvalitet
Utallige videnskabelige rapporter har allerede påvist, at hormonforstyrrende stoffer bl.a. kan forringe mænds sædkvalitet og give kønsrelaterede kræftformer, og at de bliver spredt overalt i miljøet. De kan måles i menneskers urin, spyt, blod og modermælk og endda hos nyfødte babyer.

Industrien kan imidlertid helt undvære stofferne i langt de fleste tilfælde, så derfor er det på høje tid at gribe ind med et forbud, mener Det Økologiske Råd.

- Der findes alternativer til stort set alle de hormonforstyrrende stoffer, som bliver brugt af industrien – og det gælder også tekstilbranchen. Derfor skal er der ingen argumenter for at vente med at forbyde dem og fjernet helt fra markedet, siger Eline Aggerholm Kristensen fra det Økologiske Råd.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: