Gårdbutik med egen slagter

ØKOLOGI – Gårdbutikken på Krogagergård har større udvalg af økologisk kvalitetskød end selv det største supermarked.

Kirsten Fossingdal i færd med at veje mel og gryn. Foto: Jakob Brandt

Krogagergård, der ligger ad snørklede veje mellem Ringsted og Sorø på Sjælland, har et imponerende stort udvalg af økologisk kød i top-kvalitet.

Med gårdens egne erfarne slagter i spidsen satser Kirsten Fossingdal og Bjarne Krog på at kunne tilbyde kunderne sublime smagsoplevelser, de bedste udskæringer og et stort udvalg af pålægsvarer
og færdigretter.

Altsammen økologisk og fra gårdens store besætning på mere end 200 kreaturer, et halvt hundrede grise, 80 får og lam samt høns.

Økologisk kød i lange baner
Selv ikke i det største supermarked eller den bedste slagterbutik finder man formentlig større udvalg af økologiske kødprodukter end her.

- Vi kan lide den direkte kontakt til kunderne og leverer både færdige pakkeløsninger, men også gerne efter individuelle ønsker. F.eks. bestilte en kunde for nylig tre kg roastbeef, hun skulle bruge til en fest, fortæller Kirsten Fossingdal.

Man kan også bestille en hel hamburgerryg eller en stor oksemørbrad, hvis man vil invitere gæster. Men man kan selvfølgelig også bare nøjes med at købe en lille bakke hjemmelavet leverpostej, en
forloren hare eller 500 gram oksefars.

Gårdbutikken har også en lang række andre økologiske dagligvarer. Her er mel, gryn og diverse kolonialvarer, og man finder også både øl, sodavand og chokolade samt et stort udbud af årstidens
grøntsager.

Erfaren slagter
For godt et år siden blev Benny Christensen ansat som gårdens faste slagter.

- Tidligere syntes vi ikke altid, kvaliteten var helt tilfredsstillende, da vi fik slagtet ude. Men nu har hele slagterafdelingen fået et kollosalt løft, og vi kan tilbyde kunderne mange pecialiteter, som de ikke kan købe andre steder, siger Bjarne Krog.

Benny Christenen har tidligere selv haft en stor slagterbutik med mange ansatte. Han kan lide sit håndværk og ved præcis, hvor lang tid kødet skal modne og hvordan man skærer en god bøf.

- Jeg har skåret kød i 42 år, siger han med et smil.

Mens han roligt arbejder videre med den skarpe kniv, fortæller han om udskæringer, modningstider og kvalitet.

Betaler kun for den ægte vare

Benny Christensen kan lide sit håndværk og ved præcis, hvor lang tid kødet skal modne, og hvordan man skærer en god bøf. Foto: Jakob Brandt

Han er glad for at arbejde med økologiske dyr, selv om han blankt erkender, at han ikke umiddelbart kan se nogen større forskel på kødet.

- Men det er godt at vide, at dyrene er fri for medicin, at de har levet på friland og har haft muligheden for at udvikle muskulaturen, siger han.

På Krogagergård slagtes der som regel tre-fire grise og et par kreaturer hver uge. Og kødet bliver behandlet efter alle kunstens regler, fortæller Benny Christensen.

- Mange steder får kødet ikke lov til at modne nok. Kreaturer skal modne på krog tre uger, inden vi skærer. I denne periode forsvinder væden, og slagtevægten svinder ca. 20 kilo. Men mange steder sælger man kødet efter otte dage.

På den måde får kunderne et ringere stykke kød og får ovenikøbet lov til at betale ekstra for saften.
- Hos os betaler man kun for den ægte vare, understreger Benny Christensen.

Færdigretter
Foruden skært kød kan slagteren også anbefale kunderne nogle af hans egne nyudviklede færdigretter lige til at putte i oven, når man kommer hjem.

Vælg f.eks. en Provencekam, hakkede cordon bleu baconbøffer eller hvad med oksefarsbrød?

Her i sommervarmen har der også været rift om butikkens udvalg af seks forskellige slags luksus-pølser
og marineret kød til en hyggelig grill-aften i haven.

Sortimentslisten fuldendes med diverse spegepølser og mere end ti forskellige slags kødpålæg til din egen frokost eller børnenes madpakke.

Dyrenes frie liv
Det økologiske kød kommer fra Krogagergårds egen opdræt af stude, kvier og grise.
Alle dyr fodres med økologisk foder, har rigelig med plads til at røre sig på og nyder det frie liv på græs om sommeren.

Det giver dyrene mulighed for at udvikle musklerne, hvilket er med til at give kødet struktur og mere smag, forklarer Bjarne Krog.

Varetur to gange ugentlig
Krogagergård har kunder fra det meste af Sjælland og bringer hver torsdag og fredag varerne lige til døren på den faste varetur til bl.a. Roskilde og København.

- Butikken går godt, og vi har en stabil og voksende kundekreds, hvor der hele tiden kommer nye til. Selvfølgelig er der også zappere, som forsvinder igen efter få besøg, men alle er velkomne, fortæller
Bjarne Krog og Kirsten Fossingdal, der begge trives med det direkte salg og kontakten med kunderne.

- Det skal være sjovt at have med at gøre, og det er det bestemt nu. Vi får meget respons, både ris og ros. Og hvis det er muligt, ændrer vi gerne på tingene.

Begge håber, at virksomheden kan fortsætte sin stabile fremgang.

- Men vi vil ikke have vækst for enhver pris. Vi skal ikke vokse mere, end vi selv kan følge med. Vi vil selv være med i alle processerne, siger Kisten Fossingdal.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: